Baarlo-Maasbree
Schone Rivieren
Op
zaterdag12sep202009:30

Schone Rivieren Expeditie

Nederland heeft een uniek rivierlandschap. Langs de rivieroevers valt veel te ontdekken en te leren van de prachtige natuur die zich in elk seizoen anders aan ons toont.

In de winter staat het water vaak hoog door smeltende sneeuw afkomstig van hoger gelegen gebieden en veel neerslag. De begroeiing aan de oevers is dan beperkt. Bij terugtrekkend water blijft veel afval achter op de oevers.

In de lente nemen vissers weer hun stekje in. De kruidlaag bloeit snel op tot een heerlijk geurend tapijt en de zang van de broedvogels klinkt als muziek in onze oren.

In de zomer zoeken veel mensen de oevers van de rivieren op om er te ontspannen. Helaas laten sommige recreanten afval op de oevers achter. Een groot probleem omdat het in de rivier kan belanden als het niet wordt opgeruimd. Ook kan de waterstand door hevige regenval zo stijgen, dat het afval wordt meegenomen naar zee. In de herfst sterven de kruidenrijke planten aan de oevers af en vallen de zaden in de aarde, klaar om in de lente weer uit te komen. Tenminste, als de voedingsbodem geen plastic bodem is geworden. Als het water stijgt wordt het overgebleven afval meegesleurd naar de zee. Zo draagt het bij aan de wereldwijde plasticsoep.

Op 12 september gaan we langs de Maas op pad om de schoonheid van deze rivier te ontdekken en tegelijkertijd besteden we aandacht aan de vervuiling van haar oevers.

De expeditie vindt plaats in het Berckterveld/de Romeinenweerd, een brede en langgerekte strook van uiterwaarden aan de Maas. We willen jullie tijdens deze interactieve wandeling laten ervaren hoe mooi dit natuurgebied is en we laten jullie kennis maken met de rijkdom en variatie aan plant- en diersoorten. Ook zullen we aandacht besteden aan de zwerfafvalproblematiek; het (plastic) afval in de rivieren. Dit doen we onder andere door samen naar het zwerfafval langs de Maas te kijken. Op die manier kunnen jullie zelf ontdekken wat er allemaal ligt langs de rivieroevers. Een aantal vrijwilligers die zwerfafval opruimen nemen eveneens deel aan de expeditie en zij zullen hun ervaringen met ons delen.

We starten op zaterdag 12 september om 9.30 uur vanaf de parkeerplaats bij de uitkijktoren in het Berckterveld in de buurt van Kasteel De Berckt in Baarlo. In verband met de coronamaatregelen a.u.b. even aanmelden bij: elsvanknippenberg@live.nl

Algemene informatie

zaterdag 12 september 2020 - 12:00
Locatie: 
Uitkijktoren Berckterveld
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image