Baarlo-Maasbree
Natuur
Op
zondag19mei201909:00

Ommetje Huurvaarderspad

Excursie

De Maas is altijd een belangrijke handelsroute geweest. Dit gold speciaal voor het vervoer van bulkgoederen. Al in de Middeleeuwen werden jaarlijks grote hoeveelheden hout in de vorm van houtvlotten vanuit de Ardennen aangevoerd met als eindbestemming onder andere Roermond, Venlo en Dordrecht.
Het gedeelte van de Maas tussen Ool en Kessel was een van de lastigste trajecten voor de houtvlotters. De vlotten waren bij aankomst in Beesel vaak zo zwaar gehavend, dat ze opnieuw moesten worden geordend. Als zodanig vormde Beesel dan ook vele eeuwen een belangrijke schakel in de houtvaart. Tegen het begin van de 18e eeuw kwam aan deze handel een einde, door de toenemende scheepvaart op de Maas.
De mensen die op de vlotten zaten, werden meestal huurvaarders of vlotters genoemd. Zij verkochten hun diensten aan de houthandelaren of voeren als loods mee op een schip. In Beesel overnachtten de huurvaarders soms in de plaatselijk herberg, maar ze hadden er ook een eigen Vluttershuisken.
Het werk van de huurvaarders uit Ool, zat er bij Beesel vaak op. Dan liepen de huurvaarders van hieruit terug naar hun woonplaats Roermond. De weg waarlangs ze naar huis terugkeerden, werd het Huurvaarderspad genoemd. Het pad liep vanaf Beesel-Ouddorp dwars door bossen, akkers en velden richting Roermond.
Het ommetje Huurvaarderspad voert ons ook door bossen, akkers en weilanden, het is een wandeling met mooie vergezichten over land en Maas. Met in de verte de molen de Grauwe Beer. Onze gids van vandaag is Maan Litjens.
We vertrekken op zondag 19 mei om 9.00 uur vanaf de P-plaats bij de Rabobank in Baarlo.

 

Algemene informatie

zondag 19 mei 2019 - 09:00 tot 12:30
Locatie: 
Rabobank
Napoleonsbaan Zuid 1
5991 NA Baarlo
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image