Baarlo-Maasbree
Natuur
Op
zondag01aug202109:00

Met de Plantenwerkgroep naar de Groote Molenbeek

In verband met de naweeën van het hoogwater is besloten om de excursie naar de Weerdbeemden niet door te laten gaan. In plaats daarvan gaan we naar de Groote Molenbeek.

De Groote Molenbeek begint in Grashoek en stroomt naar het noordoosten richting snelweg A67. Noordelijk van de snelweg mondt een afwatering van de Mariapeel; de Graskuilen, in de beek. Oostwaarts gaat het verder, langs de Schatberg richting Sevenum. Vervolgens stroomt de beek onder de spoorlijn Venlo-Eindhoven door en door natuurgebied ‘t Ham naar Horst. Daar stroomt de beek enkele kilometers langs de snelweg A73 en na Horst maakt de beek een bocht naar het oosten. Via Tienray en Meerlo stroomt de beek verder ricchting Wanssum, waar ze uitmondt in de Maas.
In 1935 werd de Groote Molenbeek voor een groot deel rechtgetrokken. Daardoor verdroogden het dal en de landbouwgebieden in de omgeving. Vanaf het begin van deze eeuw heeft men grote delen van de Groote Molenbeek weer een slingerende loop gegeven. Het grootste deel van de beek is al opnieuw ingericht. In 2021 wordt de monding van de beek in de haven van Wanssum nog verbeterd, zodat de beek weer vrij optrekbaar is voor vissen.
Vanaf de Schatberg in de richting Sevenum strekt zich over een lengte van ruim 3 km een ruim 200 ha groot en langgerekt natuurgebied uit met de naam Molenbeekdal, het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het deels beschermde beekdal is smal en vrij diep met plaatselijk elzenbroekbos, populierenbos en kleinschalige landschappen met moerasruigten en bloemrijke natte graslanden. Het doel is om iets van de oorspronkelijke kleinschaligheid te behouden door houtwallen en andere kleine landschapselementen te onderhouden en terug te brengen.
We starten om  9.00 uur op de parkeerplaats van La Place en KFC op de kruising waar de Middenpeelweg aansluit op de A67 in Sevenum. Daar is een grote parkeerplaats van waar de route begint.

 

Algemene informatie

zondag 1 augustus 2021 - 09:00 tot 12:00
Locatie: 
KFC Sevenum
Kleefsedijk 29
5975 NV Sevenum
Nederland
Google Maps image