Baarlo-Maasbree
Biodiversiteit
Op
donderdag23mrt201719:30

Lezing: solitaire bijen in uw tuin

Naast honingbijen en hommels zijn er meer dan 300 andere soorten bijen in ons land. Een groot deel daarvan, zoals zandbijen en groefbijen, maakt ondergrondse nestgangen. Andere soorten nestelen bij voorkeur in bestaande holtes van dode bomen.
Vele soorten bijen hebben het momenteel heel moeilijk in ons cultuurland. We kunnen ze helpen door nestgelegenheid aan te bieden. Pieter van Breugel, auteur en fotograaf van het boek, ‘Gasten van Bijenhotels’ heeft veel ervaring met diverse soorten nesthulp.
Hij zal met prachtige foto’s laten zien hoe die bijensoorten hun levenscyclus in uw tuin volbrengen en hoe hun nestgewoontes zijn. Daarnaast zal ook een sluier worden opgelicht van de vele andere soorten insecten die graag profiteren van de geboden mogelijkheden.
Op deze avond zal hij op enthousiaste wijze uit eigen waarneming, toegelicht met bijzondere foto's, vertellen over de dieren, die graag gebruik maken van de geboden hulp. Daarbij gaat het met name over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastigvallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen.
Wolbijen, behangersbijen, metselbijen, goudwespen, metselwespen, vliegendoders, spinnendoders en andere intrigerende dieren zullen minder geheimen hebben na deze avond.
Het bijzondere is bovendien, dat u ze in uw directe omgeving kunt vinden en eenvoudig kunt helpen door houtblokken met daarin geboorde gaten of holle stengels aan te bieden, en ze zo naar uw eigen tuin kunt lokken. Metselbijen, klokjesbijen en tronkenbijen zijn enkele voorbeelden van de soorten die dankbaar gebruik maken van de aangeboden nesthulp. Daardoor zal uw tuin er beslist een dimensie bij krijgen.

Deze lezing is een samenwerkingsverband tussen de IVN-afdelingen: De Steilrand, Baarlo-Maasbree en Helden.
We vertrekken op donderdag 23 maart om 19.30 uur vanaf de P-plaats bij de Rabobank in Baarlo.
De lezing start om 20.00 uur.
Locatie: Huis van de Wijk ‘De Glazenap’, Adres:
Spechtstraat 58, 5932VK in Tegelen.

 

Algemene informatie

dinsdag 24 januari 2017 - 11:45