Asten-Someren
Natuur in de Buurt
zaterdag03mrt2018

Natuurbrand Deunese peel & 't Zinkske

De afgelopen week zijn er een tweetal natuurbranden geweest. De eerste ontstond in de Deurnese peel tussen Liessel en Griendtsveen. De tweede was enkele dagen later in natuurgebied 't Zinkske, nabij Helenaveen. Door de brandweer wordt al voorzichtig gemeld dat beide branden voor menselijk toedoen zijn ontstaan.

Bij zulke uitspraken gaat onze gedachten meteen terug naar 2010. Op 2 juli 2010 woedde er een enorme natuurbrand op de Strabrechtse Heide tussen Someren en Geldrop. In totaal ging 150 ha bos en heide verloren. Vanwege de felheid van de brand is het bos volledig verloren gegaan en kon het terrein gemakkelijk worden omgezet naar heide. Iets waarvoor de plannen al enkele jaren op de plank lagen. In de ondergrond zat namelijk nog een bank met zaden van struikheide en berken die spontaan begonnen te groeien. Om te voorkomen dat het gebied weer gaat verbossen, worden er schapen op de hei gelaten.

Hoewel de oorzaak van de brand onbekend is gebleven gingen al snel de geruchten dat de brand is aangestoken. 

Eind 2015 maakte Vroege vogels een reportage voor de situatie 5 jaar na de brand. Tijdens de uitzending hebben ze een interview met Joost Vogels. Joost onderzocht de Strabrechtse Heide destijds al meer dan zes jaar. Met de brand in 2010 ontstond voor hem een unieke situatie. Bepaalde plotjes waar hij onderzoek deed, brandden af. Normaal gesproken moet je voor onderzoek kijken naar terreinen die vergelijkbaar zijn. Nu kon hij hetzelfde terrein bekijken voor en na de brand. 

Het blijkt dat de brand een sterk ‘vitaliserende’ werking op het terrein heeft gehad. Het inzetten van gecontroleerde branden om de hei gezonder en sterker te maken wordt nu vaker toegepast.

Bij dit bericht is een illustratieve foto getoond van omroep Brabant (Ruud Bosch).