Asten-Someren
Natuur
vrijdag21jul2017

Levendbarende hagedis op Golfbaan het Woold

Bij de ontwikkeling van golfbaan het Woold is op het terrein een natuurzone gecreëerd waarvan de natuurontwikkeling door leden van IVN Asten-Someren in samenwerking met de directie en greenkeepers van de golfbaan wordt gemonitoord.

Aanvankelijk bestond er veel scepsis of op dit voormalige intensief bewerkte landbouwgebied en in combinatie met de golfholes de natuur zich zou kunnen ontwikkelen. De periodieke flora- en fauna inventarisaties door IVN-leden bewees de veerkracht van de natuur; bij elke inventarisatie telde men wéér en een grotere diversiteit aan soorten.

Deze zomer kende een absoluut hoogtepunt toen in de natuurzone de levendbarende hagedis werd gesignaleerd!

Deze hagedis was vroeger in onze streken een bekende verschijning. Maar met het huidige grondgebruik is hij steeds zeldzamer geworden en werd de soort in deze omgeving uitgestorven geacht. Dat deze hagedis zich nu al weer vertoont in dit gebied is een verrassing en bewijst het succes van een goed natuurbeheer in samengaan met de economische functie.

Het bewijst overigens ook dat deze soort elders in de omgeving ook nog voorkomt; dit eerste exemplaar moet immers ergens vandaan komen!

De levendbarende hagedis is zo bijzonder omdat haar eieren juist vóór het leggen uitkomen en het jong dus levend geboren worden en meteen verder kan.