Asten-Someren
Natuur in de Buurt
zaterdag19sep2020

Filmvertoning ‘Parels van de Peel’

Vanaf heden wordt de natuurdocumentaire ‘Parels van de Peel’ vertoond op diverse locaties in de omgeving. Een film met prachtige en unieke beelden van dit hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg.

Laatste wens van bevlogen natuurfilmer

In de zomer van 2017 overleed natuurfilmer Han Meeuwsen uit Asten. Han had vijf jaar gewerkt aan de natuurfilm ‘De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide’. Tijdens de première van deze film, op 2 november 2016, liet hij weten dat hij, ondanks zijn ziekte, nog niet klaar was met filmen. Hij wilde nog een film maken van De Peel.

Dat najaar begon hij met zijn Peelproject. Vroeg in de ochtend filmde hij roofvogels en waterwild en tot laat in de nacht de das. Overdag ging hij voor Peelvlinders en op zoek naar de eekhoorn. Hij werd daarbij geholpen door zijn zonen, bevriende natuurfotografen en boswachters van Staatsbosbeheer. Zelfs toen Han door zijn ziekte bijna niet meer in staat was om het veld in te gaan legde hij nog het voergedrag van de bijzondere draaihals vast. Eenmaal aan huis gekluisterd knutselde hij in zijn studio nog een veenbiotoop in elkaar om close-ups te maken van de veenmol. Eind juli 2017 kwam er helaas, veel te vroeg, een einde aan zijn energieke leven en carrière als natuurfilmer en overleed Han op 52 jarige leeftijd.

Han had de wens uitgesproken dat de film afgemaakt zou worden door een bevriende jonge natuurfotograaf, Jarno van Bussel uit Asten. In de nazomer van 2017 ging Jarno, samen met natuurfotograaf Jos van de Kerkhof, Staatsbosbeheer boswachter John Vereijken en Chris Meeuwsen, de zoon van Han, aan de slag om Han ’s laatste droom af te maken. Ze gebruikten daarbij het draaiboek dat Han had opgesteld.

Op 18 september is de film, voor een select gezelschap, in première gegaan in de VUE bioscoop in Eindhoven. Op zondag 27 september is de film te zienbij Dok 6 in Panningen:www.dok6.eu

Meer voorstellingen volgen spoedig op de website van Nature Moments Productions.

https://www.naturemomentsproductions.com/de-peel/