Asten-Someren
Kind & Natuur
maandag20jul2020

Dikke kilometer natuurbeleving in Astens bos

Asten heeft er een wandelroute bij. In het bos bij het clubhuis van bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius aan de Nachtegaalweg is een educatief wandelpad van 1,2 kilometer aangelegd.

Het pad is gemaakt door het onderhoudsteam van de Astense bijenhoudersvereniging. Het bos aan de Nachtegaalweg is van de gemeente Asten en werd vier jaar geleden door de imkers geadopteerd om de biodiversiteit er een stimulans te geven. 

Wilde bijen

Nu staan er 500 verschillende soorten bomen en struiken. De leden van het onderhoudsteam hebben ook diverse insectenhotels en nestkasten geplaatst. Verder zijn enkele mierenhopen verplaatst en werden hoopjes afvalhout her en der neergelegd ter bevordering van flora en fauna. Voorzitter Ron Hagelaar van Sint Ambrosius Asten: ,,We doen dit niet alleen voor de honingbij. Het gaat ons ook om wilde bijen en andere insecten. We willen zo op een lokaal niveau een betere biodiversiteit realiseren." 

De vrijwilligers die aan de wandelroute hebben gewerkt werden beloond met een mandje lekkers. © Sem Wijnhoven / DCI Media

Vossenhol

Voor de jeugd heeft het wandelpad in Asten ook een educatieve functie. © Sem Wijnhoven / DCI Media

Sinds kort hangt in een van de bomen een nestkast speciaal voor steenuilen. Die is nog leeg. Maar er is wel een vossenhol in het bos aangetroffen. ,,De vos is er laatst nog gespot", vertelt Toon Leenders, lid van het onderhoudsteam. Hij vindt het mooi dat het 'bijenbos' is opgeknapt: ,,We zijn er enkele jaren geleden mee begonnen en je ziet nu al het resultaat. De vos is er een mooi voorbeeld van."

Volgens Leenders zijn de imkers steeds breder in de natuur geïnteresseerd, waar ze zich voorheen alleen richtten op de honingbij. Dat de mens met het wandelpad straks vaker in het bos aanwezig zal zijn, vindt hij niet erg: ,,Daar moet je niet te bang voor zijn. De mens is ook onderdeel van de natuur. Groot voordeel van zo'n natuurbelevingsbos is dat je meer draagvlak krijgt onder de mensen."

Burgers zelf

De wandelroute werd vrijdagochtend geopend door wethouder John Bankers die samen met Ron Hagelaar en diens zoon Harrie het laatste informatiebordje bevestigde. Bankers ziet behalve de natuurvoordelen ook een belangrijke educatieve rol voor het bos. De ontwikkeling van het bos komt voort uit een burgerinitiatief. De wethouder prijst de inzet van de imkers: ,,Voor burgerinitiatieven hebben we binnen de gemeente Asten kleine budgetten vrijgemaakt. En ook hier zie je dat onze burgers zelf heel goed weten wat goed is voor onze gemeente.”