Asten-Someren
Natuur in de Buurt
zaterdag29jan2022

De bever is al begonnen met de herinrichting van de Aa

Sinds een paar jaar hebben we ook in Asten regelmatig sporen kunnen vinden van de Bever. Te beginnen met de fantastische beverdam in natuurgebied de Berken.  Knaagsporen op golfbaan het Woold en activiteiten in waterberging  en natuurgebied het Starkriet.

Sinds vorig jaar blijkt de Bever zich ook stroomafwaarts over de Aa te verplaatsen.

Zo is er vorig jaar een beverdam in de oude arm van de Aa, aan het eind van de Koekoeklaan, gevonden. Het bijzondere van de dam: niet gemaakt van boomstammen maar van maisstengels. En dat meer dan een meter hoog. Fraai staaltje bouwkunst dus.

Vervolgens heeft de bever zich nog verder stroomafwaarts bewogen en zich een eigen leefgebied verschaft,  door een stuk bos onder water te zetten langs de Aa. Achter de kassen van van Gog. Nu, door het opwerpen van een lange dam van 30 meter lang en 40 cm hoog. Veelal gemaakt van opgeduwde modder!! 

Eerdaags wordt na een lange voorbereidingsperiode begonnen met de herinrichting van het Aa-dal tussen de Gezandebaan en de A67. Een grote klus voor waterschap Aa en Maas.

De bever die al eerder in de Aa is gespot was het wachten moe en is al begonnen met het creëren van een meer natuurlijke inrichting.

Nu maar hopen dat hij niet verstoord wordt door de werkzaamheden!

Onderstaand enkele foto's, welke zijn gemaakt door Cor Vos.

Bever collage van Cor VosBever collage van Cor Vos