Asten-Someren
Amfibieën & reptielen
zaterdag01feb2020

Amfibieënscherm bij het Witven aan de Provinciale weg

Help mee de amfibieën te redden, lees verder en meld U aan! 

De Provinciale weg tussen Someren en Heeze loopt dwars door belangrijke natuurgebieden. De meeste poelen en vennen liggen ten noorden van deze weg en tijdens het voorjaar steken veel amfibieën en reptielen deze weg over om in de poelen hun eieren af te zetten. 

Zodra de temperatuur stijgt tot boven de 8 graden worden amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders actief om eitjes af te zetten; de zgn. paddentrek komt op gang.  Daarbij steken veel van deze dieren de Provinciale weg over en worden veel van hen slachtoffer van het verkeer. Daarom is bij het Witven door de gemeente Someren een amfibieënscherm aangebracht. De dieren worden hierdoor op een centraal punt in ingegraven emmers verzameld en vervolgens aan de overkant van de weg weer uitgezet. 

Dit overzetten begint -afhankelijk van het weer- in februari en duurt tot begin april. 

Aan IVN Asten-Someren is gevraagd het overzetten te organiseren en daarbij het aantal dieren te tellen.  Daarvoor zoeken we vrijwilligers die bij toerbeurt ‘s ochtends (en soms ook ’s avonds) hieraan mee willen werken. 

Wilt ook U hieraan meewerken? 

Stuur dan een mail met Uw contactgegevens naar de coördinator:

Jo van Zanten: jm.vanzanten@kpnmail.nl  

Veel handen maken licht werk en redden veel dieren! Omdat het seizoen dit jaar vroeg lijkt te beginnen, graag snel reageren!