Asten-Someren
Vogels
Op
vrijdag10feb201720:00

Vogels van de Peel

Op vrijdag 10 februari 2017 vertoond Cor Verspeek een film over de Peel. De film laat prachtige beelden zien van de flora en fauna in dit bijzondere hoogveengebied.

Iedereen is hierbij van harte welkom.

Al jaren houdt Cor Speek uit Geldrop zich bezig met het maken van natuurfilms. Zijn films hebben vaak een educatief karakter en laten zijn passie voor de natuur in al haar diversiteit zien. Het waren de kraanvogels die Cor naar de Peel lokten. In 1997 zag hij ze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring voor hem. Sindsdien bezoekt Cor de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld.

Nationaal Park de Groote Peel bestaat grotendeels uit een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent uiteraard ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film zijn behalve veel voorkomende planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide te zien. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp. Ook zeldzame vlinders en libellen komen voorbij. Deze film is bewerkt met beeldmateriaal uit verschillende jaren en toont beelden uit de vier seizoenen en is voltooid in 2015. Ieder jaar worden er nieuwe filmbeelden aan de film toegevoegd. Hij is tevens voorzien van filmmateriaal dat is opgenomen in 2016. De film is gemonteerd in HD-kwaliteit. Alle beelden van zijn vorige Peelfilm zijn vervangen door nieuwe opnamen. Enkele onvervangbare beelden zijn opnieuw gebruikt. De film duurt 55 minuten en wordt ondersteund met tekst, die voor deze versie opnieuw is ingesproken.

Cor Speek heeft onlangs een nieuwe film gemaakt: ‘Ode aan de Peel’. Deze film is op de Brabantse Film Manifestatie bekroond met zilver en genomineerd voor het NOVA filmfestival. Dit is het hoogst haalbare voor een amateurfilmer.

Na de pauze worden nog enkele korte films vertoond.

Algemene informatie

vrijdag 10 februari 2017 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image