Asten-Someren
Kind & Natuur
Vanaf
maandag15jan201812:00

Tentoonstelling "Het rijk van koning Eik"

Van januari tot april 2018 hebben we weer een nieuwe en leerzame tentoonstelling voor alle basisscholen van Asten en Someren.

Een wereld zonder bomen kunnen wij ons niet voorstellen. Zo'n wereld zou ook niet kunnen bestaan. Zonder bodem geen leven !! Zij zijn de zuurstofleveranciers, ze zorgen voor schone lucht, ze houden het vocht vast en zorgen door hun schaduw voor een aangenamere temperatuur in de zomer.

Voor de tentoonstelling is gekozen voor één boom in het bijzonder: de zomereik (Quercus robur). Bij bekend bij en bewonderd door iedereen om zijn vorm, zijn pracht, zijn vruchten, zijn schaduw en alle leven op en om hem heen.

Een bezoek aan de tentoonstelling begint met een powerpointpresentatie. Voor de bovenbouw is er een ingesproken serie, voor de onderbouw kan bij elk plaatje iets verteld worden. De kinderen kunnen dan spontaan reageren op de soms erg herkenbare beelden. Daarna zijn er vijf posten, die ieder een deelonderwerp behandelen. 

1. Mens en Eik

Op heel veel manieren hebben mensen met eiken te maken (gehad): voerer werden de bomden vereerd; ze leverde brandstof, bouwhout (voor huizen, schepen en meubels), voer voor varkens, hulpstoffen voor de leerlooijerij. Ook ni nog wordt eikenhout veel gebruikt. Monumentale eiken verdienen aandacht en bescherming.

2. Hotel-restaurant de Eik

Allerlei soorten dieren vinden bij een eik onderdak en voedsel. O.A. galwespen, eikenbladrolkevers, eikelsnuitkevers en vele vogels wonen er. Bladluizen, bladmineerders, eekhoorns, gaainen enz. eten er van de sappen, het blad, de eikels en het hout.

3. Oei, ik groei

Niet ieder eikeltje wordt een grote boom. Hoe de eerste stapjes worden gezet, en wat daarbij de gevaren zijn komt aan bod. Daarnaast is er aandacht voor een plaag die de eiken in ons land regelmatig treft: de eikenprocessierups.

4. Opruiming: op=op

Dode eiken zijn nuttig in de natuur, er valt heel wat aan te beleven. Allerlei planten, dieren en schimmels kunnen nog lang teren op de boom voordat hij echt op is. Zieke en dode bomen bieden onderdak aan verschillende organismen en zijn dus beide op hun manier belangrijk.

5. De eik: elk seizoen anders

Vier seizoenen land is er van alles te beleven rond de eik. De boom verandert van uiterlijk: knoppen lopen uit of de bladeren vallen juist af. Het transport van water en voedsel in de boom komt hierbij aan de orde. Hoe dat verloop wordt duidelijk uitgelegd.

Algemene informatie

QR Zomereik 2018
maandag 15 januari 2018 - 12:00 tot vrijdag 27 april 2018 - 18:30
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image