Asten-Someren
Landschap
Op
woensdag13mei202013:00

Senioren: De Doort Echt

Een wandeling gaat naar de Doort in Echt.

De wandeling heeft een lengte van circa 4 km en staat in het teken van de boomkikker.

Laarzen of waterdichte schoenen zijn aanbevolen.

Meer informatie:

De heer Jo van Zanten

0493 - 492 827

email
De heer Frans van Houts 0493 - 311 789 email

De Doort

De Doort is gelegen tussen Echt en Susteren.  Vanaf 2009 kom ik hier regelmatig. Wat flora en fauna betreft behoort De Doort tot een van de rijkere gebieden van Midden-Limburg.  Loofbossen, bloemrijke graslanden en tichelgaten zijn kenmerkend. Tichelgaten zijn vijvers ontstaan door kleinschalige kleiwinning in oude Maasmeanders gedurende de periode 1920-1960. Dit ten behoeve van de Echter dakpannenindustrie. Veel van deze vijvers zijn nu in gebruik als visvijver.

Aan de rand van De Doort stroomt helder water door de Middelsgraaf. Deze is ooit gegraven bij de ontginning van veenmoerassen. In de jaren viiftig heeft men de Middelsgraaf recht getrokken.

De Doort is een van de belangrijkste gebieden van Nederland waarin de zeer beschermde Boomkikker voorkomt. Eigenlijk is het een vreemde naam voor onze inheemse boomkikker. Want in de bomen zul je dit kleine kikkertje nauwelijks aantreffen. Het diertje leeft vooral op en tussen de in het gebied rijkelijk aanwezige braamstruiken. Een volwassen exemplaar wordt ongeveer 4 cm groot en heeft zuignapjes aan zijn poten om tegen de braamstruiken te kruipen. Vanaf april verlaten ze hun overwinteringsplaats om zich voort te planten in de aanwezige poelen. In 1992 is een belangrijke boomkikkerpoel voorzien van een ondoorlatende folieafdichting. Tevens heeft men toen een regelbare verbinding gemaakt met de Middelsgraaf om het waterstand op peil te houden.

Algemene informatie

woensdag 13 mei 2020 - 13:00 tot 16:30
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image