Asten-Someren
(Zoog)dieren
Op
zondag12feb201713:30

Publiekswandeling: Speuren naar sporen van dieren

Wel eens gedacht; als je tijdens een wandeling een loopspoor, een opengeknaagde noot, een keutel op een graspol of steen, zag “Wat is er hier gebeurd, welk dier heeft dit gedaan?”

Om je hiermee wat vertrouwder te maken en daarmee nog meer van de natuur te laten genieten, organiseert IVN Asten-Someren een wandeling rond de visvijvers bij golfbaan het Woold.

Door een spoor te herkennen kun je dier dat het spoor achterliet als het ware visualiseren.

Om dieren in hun eigen omgeving te observeren, moet je op het juiste tijdstip op de juiste plaats zijn. Dat lukt meestal niet tijdens een wandeling of excursie. Veel dieren ontplooien hun activiteiten pas tijdens de avond-  en nachtelijke uren of zijn heel stil en schuw. Via diersporen kun je informatie krijgen over wissels en toevluchtsoorden, over gedrag en voedselkeuze van dieren. 

Voor onze jagende voorouders was spoorzoeken een kwestie van overleven. Tegenwoordig kunnen eigenlijk alleen de laatste van de jacht levende natuurvolkeren nog echt spoorzoeken. Wij zullen nooit de perfectie van deze spoorzoekers ervaren. Desondanks kunnen we onze belevenissen in de natuur tijdens wandelingen verrijken, wanneer we leren om de sporen van dieren te zien en te herkennen.

Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar allerlei sporen van dieren. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen dat o.a. zijn:  loop- en vraatsporen van reeën en konijnen, knaagsporen van muizen,  vossendrollen, holen en nesten, veren en  prenten van vogels, en nog veel meer.

Algemene informatie

vrijdag 6 januari 2017 - 13:30 tot woensdag 15 februari 2017 - 15:30
Locatie: 
Parkeerterrein van golfbaan het Woold
Gezandebaan 46
5725 TN Asten-Heusden
Nederland
Google Maps image