Asten-Someren
Paddenstoelen
Op
zondag21okt201813:30

Paddenstoelenwandeling in de Herbertusbossen

Wordt een duivelsei gebakken in heksenboter? Wie eet er van eekhoorntjesbrood? Rusten elfjes uit op paddenstoelen? Paddenstoelen zijn intrigerend, hallicunerend en ze hebben een belangrijke functie als opruimers in de natuur.

In de herfst zijn er de meeste te zien. Als het lekker vochtig is en nog een beetje warm zie je ze uit de grond komen. We moeten dus een beetje geluk hebben om ze te kunnen zien. Maar in de Herbertusbossen staan elk jaar weer veel paddenstoelen. Om ze goed te kunnen bekijken kun je een spiegeltje meenemen. Dan kun je aan de onderkant zien wat voor soort het is: een plaatsjeszwam of een gaatjeszwam. En je kunt de kleur van de sporen zien.

Vroeger wisten de mensen niet waar de paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als de heksen in het rond dansten er een kring van paddenstoelen kwam of dat de duivel een ei had weggelegd. Daarom hebben ze soms sprookjesachtige namen zoals duivelsei, heksenboter en elfenbankje.

Sommige paddenstoelen zijn heerlijk om te eten. Maar in het bos paddenstoelen plukken doen we niet meer, omdat er teveel zijn verdwenen. We laten ze zo veel mogelijk staan zodat ook andere mensen ervan kunnen genieten. Wij kunnen er in de winkel kopen.

Nieuwsgierig geworden? Natuurgidsen van IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren nemen u mee voor een wandeling in de Herbertusbossen op zondagmiddag 21 oktober. We vertrekken bij de parkeerplaats van het crematorium van Heeze aan de Provincialeweg.

Tijd: u kunt met kinderen starten om 13.30 en de volwassenen starten rond 14.00 uur. Het is een wandeling voor kinderen en volwassenen en duurt ongeveer twee uur.

IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren.

Voor informatie: 040-2061857 en 0493-693368.

Wil je alvast meer weten over paddenstoelen? Kijk eens op https://www.ivn.nl/paddenstoelen

Algemene informatie

zondag 21 oktober 2018 - 13:30 tot 15:00
Locatie: 
Herbertusbossen
Somerenseweg 120
5591 TN Heeze
Nederland
Google Maps image