Asten-Someren
Landschap
Op
donderdag30nov201720:00

Open avond: Kempen-Broek. Op de grens van mens, natuur en landschap

Op het punt waar de beide provincies Limburg en Noord-Brabant samenkomen, ligt het Kempen-Broek. Het is een eigenzinnig landschap dat zich niet aan grenzen stoort. Heidegebieden, beekvalleien, bossen, weilanden en akkers scheidden de omliggende dorpen en steden lange tijd van moeilijk doordringbare moerassen. Of beter verbonden, want eeuwenlang speelden deze gebieden een cruciale rol in het (over)leven van de bewoners.

Omdat grote delen betrekkelijk laat werden ontgonnen – na de Belgische onafhankelijkheid en sommige zelfs pas na de Tweede Wereldoorlog – en omdat ontgonnen gronden deels weer werden verlaten, bleef deze grensstreek erg natuurrijk. 

Zo is Kempen-Broek één van de rijkste libellengebieden in de Benelux. Door deze eeuwenlange interactie tussen mens en natuur ontstond een mozaïek van landschappen. 

Wat ooit een ideale schuilplaats voor bokkenrijders en smokkelaars was, is nu een heerlijke plek om ruimte te ontdekken en stilte te horen. 

Ben je geïnteresseerd om meer te weten van dit eigenzinnige gebied? Hoe het ontstond en waarom het er uit ziet zoals het nu is? 

Wil je meer weten over de grensoverschrijdende samenwerking, wat deze opleverde en wat de plannen voor de toekomst zijn? 

Kom het te weten op 30 november tijdens een lezing van Erwin Christis over dit gebied. De lezing begint om 20.00 u in het IVN Gebouw ‘De Stulp’

Algemene informatie

donderdag 30 november 2017 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image