Asten-Someren
Biodiversiteit
Op
donderdag30sep202120:00

Open avond: Dood doet leven

Op donderdag 30 september hervat IVN Asten-Someren haar lezingen reeks in verenigingsgebouw de Stulp aan de Ostaderstraat te Asten. De reeks start met een lezing over het belang van dode dieren en aaseters in de natuur door Bart Beekers verbonden aan natuurorganisatie ARK. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar veel verschillende dieren aan de dis schuiven. Imposante soorten zoals raaf, vos of zeearend, maar ook kleiner grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes. Kadavers vormen daarmee de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen. De dood van het ene dier, betekent het (over)leven voor een ander. Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is echter ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van (grote) dode dieren én aaseters in de natuur.

Wanneer kadavers van grote dieren in de natuur mogen blijven liggen, wordt deze completer. Allerlei voedingsstoffen en mineralen worden door natuurlijke recycling weer toegankelijk voor andere dieren en planten. De dood van het ene dier, kan het overleven van een ander dier betekenen. Meer dan 100 gewervelde aaseters in West-Europa zijn vastgelegd en komen in de lezing aan de orde.

Algemene informatie

donderdag 30 september 2021 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image