Asten-Someren
Paddenstoelen
Op
vrijdag21okt202220:00

Markante paddenstoelen tijdens thema-avond IVN

Markante en minder algemene paddenstoelen komen in beeld tijdens een thema-avond bij IVN Asten-Someren. Natuurfotograaf Ad Brouwers toont daar zijn verbluffende foto’s en vertelt daarbij de nodige wetenswaardigheden. De lezing vindt plaats op vrijdag 21 oktober in verenigingsgebouw de Stulp aan de Ostaderstaat 30 in Asten. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.

Verbluffende rijkdom en schoonheid

Niets in de wereld is te mooi om waar te zijn. Deze uitspraak is zeker van toepassing op het rijk van de schimmels. De vormenrijkdom is enorm. Naar schatting zijn er wereldwijd 1,6 miljoen soorten en in Nederland alleen al ongeveer 4.500 soorten macropaddenstoelen. De vruchtlichamen van schimmels noemen we paddenstoelen. (Je kunt het vergelijken met een appel aan een appelboom).

Natuurfotograaf Ad Brouwers projecteert foto’s van binnen en buiten onze landsgrenzen. Ze tonen de pracht en praal van gordijn- en stekelzwammen, de kleurrijke wasplatenfamilie, het bosnetje, de (forse) harslakzwam, de (op paardenmest groeiende) speldenprikzwam en veel meer. Daarbij vertelt Ad over geuren en kleuren, functies in het ecosysteem en andere wetenswaardigheden van zwammen. Hij wil ver- en bewondering opwekken voor deze wonderbaarlijke organismen en benadrukken dat bescherming van soorten belangrijk is. Na deze avond is voor de aanwezigen geen herfst meer hetzelfde.

Onmisbare schakel en ‘kanarie in de kolenmijn’

Schimmels houden de kringloop van het leven voor een belangrijk gedeelte in stand. Ze wisselen met de bomen voedingsstoffen uit en helpen ze water op te nemen. Zonder deze opruimers in de natuur zouden dode planten en dieren maar beperkt vergaan en zou de bodem verarmen. Tevens kunnen schimmels zware metalen opnemen en opslaan. Als milieu-indicatoren geven ze aan hoe de natuur ervoor staat. Sommige soorten reageren namelijk sterk op veranderingen in de omgeving. Is het erg droog, dan zie je weinig (soorten) zwammen. Maar ook verzuring, vervuiling, overbemesting en vernatting sorteren effect.

Wilt u hierna nog meer van paddenstoelen weten of zelf op zoek naar paddenstoelen?

Neem deel aan de gratis studie avond op dinsdag 25 oktober om 20.00 uur in de Stulp gevolgd door een excursie op zaterdag 29 oktober om 09.00 uur de Herbertusbossen in Heeze (parkeren bij het crematorium, Somerenseweg 120 Heeze).

Algemene informatie

vrijdag 21 oktober 2022 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image