Asten-Someren
Water
Op
vrijdag09feb201820:00

Lezing watervogels

Op 9 februari vindt de eerste vrijdagavondlezing plaats in de Stulp, aanvang 20.00 uur. 

Dit jaar, 2018, is binnen de IVN afdeling Asten-Someren gekozen voor één centraal thema, water!

De aftrap van de eerste twee avonden worden verzorgd door onze eigen leden van de Multimedia werkgroep IVN Asten-Someren.

Harrie van Stipdonk en Cor Speek nemen ons mee naar het buitenland. De tweede avond, op 9 maart, blijven we in eigen land, meer specifiek de vennen van de Strabrechtse Heide en haar unieke flora en fauna verzorgd door Ad Brouwers.

Natuurlijk Duitsland. Unieke natuurgebieden in Duitsland

Waar de kraanvogel, mijn favoriete vogel, wederom één van de hoofdrolspelers is. In de film zie je prachtige voorjaarsbeelden van verschillende natuurgebieden in Duitsland waaronder de uiterwaarden van de Elbe. In dit natuurparadijs paren en broeden kraanvogels en ze brengen er hun jongen groot. Talrijke ooievaars scharrelen hun kostje bij elkaar in de natte weilanden langs de rivier. Verder beelden van andere vogels die er broeden waaronder de grauwe klauwier, de sperwergrasmus, de wielewaal, de middelste bonte specht, de draaihals, de withalsvliegenvanger, de hop en de Syrische bonte specht. Behalve vogels zie je ook andere dieren waaronder boomkikkers die volop aanwezig zijn in de bramenstruiken. De Elbe heeft het allemaal. Een ander gebied waar ik heb gefilmd is het Müritz Nationalpark, dit is in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Hier broeden onder andere de zee- en visarend. In deze regio liggen diverse heide- en hoogveengebieden waar herten en wilde zwijnen leven. Ook de grote trap is te zien in zijn leefgebied in Brandenburg.

Behalve voorjaarsbeelden kan je ook genieten van de herfst; weidse landschappen, vogels, dieren en bloemen. In het noorden van Oost-Duitsland, met name op het schiereiland Rügen, verzamelen de kraanvogels zich voor de najaarstrek. Onderweg hebben ze nog een tussenstop in Nationaal Park De Groote Peel en op de Strabrechtse Heide. Natuurlijk Duitsland, gemaakt in november 2016. Deze film wordt ondersteund met tekst.

Na de Pauze ziet u een film over de natuur van Arcachon (zuidwest Frankrijk). Ten zuidoosten van het bekken van Arcachon, bij het plaatsje Le Teich, in het Regionaal Natuurpark van Les Landes de Gascogne, brengt dit beschermde natuurgebied van 110 hectares in het hart van zoutwatermoerassen, lagunes, rietvelden, graslanden en bebossingen, een groot aantal wilde vogels onder. Niet minder dan 319 soorten, waaronder 88 broedvogels, zijn hier geteld door de jaren heen! Onder de trekvogels die hier neerstrijken noemen we de kraanvogel, de zilverplevier, de steltkluut en de kluut. De blauwe reiger, de grote zilverreiger, de ooievaar, de mantelmeeuw en ook de bergeend zijn soorten die hier het hele jaar door te vinden zijn.

Het vogelreservaat is het hele jaar door voor publiek geopend. Er is voor de bezoekers een rondje van 6 kilometer uitgezet, een wandeling van 3 à 4 uur, met observatiehutten, informatieborden en opgehoogde uitkijkpunten om rustig het gebied te verkennen, en daarbij zorg te dragen voor de rust en welzijn van de vogels. En om de fauna nog beter te kunnen bewonderen zonder te storen, is een kijker of verrekijker onmisbaar.

Algemene informatie

vrijdag 9 februari 2018 - 20:00 tot 23:00
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image