Asten-Someren
Natuur in de Buurt
Op
donderdag21apr202220:00

IVN Helmond: Lezing over de Peelrandbreuk

IVN afdeling Helmond organiseert in samenwerking met K.N.N.V. afdeling Helmond een lezing op donderdag 21 april om 20.00 uur.

Ditmaal is het podium voor twee sprekers die het beiden over de natuur in de Peelrandbreuk zullen hebben, ieder vanuit zijn eigen perspectief. Voor de pauze zal geohydroloog Rimbaud Laperre vertellen over het ontstaan van deze breuk die Brabant en Limburg doorsnijdt en bijzondere gevolgen heeft voor de inrichting van het zgn. ‘breukenlandschap’. Aan bod komen o.a. het ontstaan van breuken, daaraan gerelateerde aardbevingen, effecten op de grondwaterstroming, het ontstaan van de unieke wijstgebieden en kansen voor flora en fauna. Tenslotte doet de heer Laperre suggesties om de breuken te benutten voor beter waterbeheer. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en doet een promotie onderzoek naar breuken.

Na de pauze is het woord aan de heer Nico Ettema. Hij is ecoloog en zal inzoomen op de zgn. wijstgronden, die ontstaan doordat breuken in de bodem slecht waterdoorlatend zijn. Als gevolg daarvan wordt de grond boven de breuk nat en de lager gelegen grond droog. Hierdoor treden verschijnselen in het landschap op als roestbruin water in sloten, terreintredes en het voorkomen van karakteristieke planten en dieren. Deze zgn. wijsticonen zijn door de heer Ettema beschreven in een boek en hij zal er beelden van laten zien, ook van gebieden in de Helmondse regio.

Locatie: de kantine van Speeltuin Helmond-West, Arbergstraat 85.

Toegang is 2 euro, pinnen is mogelijk.

Algemene informatie

donderdag 21 april 2022 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
IVN Helmond
Arbergstraat 85
5707 TK Helmond
Nederland
Google Maps image