Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
Asten-Someren
Gezondheid
Op
donderdag14sep201720:00

Eetbare planten uit onze natuur

Wat wij onkruid noemen zijn vaak planten die je prima kunt eten. 

In de natuur is heel wat eetbaars voor mensen te vinden. Sommige planten kent iedereen zoals bramen of bosbessen. Maar ook brandnetels of zevenblad is eetbaar. Zevenblad word in sommige streken zelfs ‘boerenspinazie’ genoemd. Een aantal eetbare planten zijn voorouders van groenten die wij nu in de supermarkt kopen. Ze zijn lang geleden door de mensen op akkertjes of in moestuintjes gezet en in de loop der tijd gekweekt en veredeld tot dikke smakelijke en voedingsrijke gewassen. We zijn zo gewend geraakt aan die ‘nieuwe’ groenten dat we zijn voorouders geen blik meer waardig keuren. Ook kruiden zijn te vinden in de natuur. Bijvoorbeeld wilde marjolein, wilde bieslook of munt, lekker voor in de thee.

Het is dus mogelijk om je kostje bij elkaar te scharrelen met wilde planten. Toch moet je goed weten wat je doet. Niet alleen kunnen sommige planten giftig zijn ook is het afhankelijk van de plek waar je ze plukt of hoe je het voedsel bereidt wat bepaald of het gezond is. Brandnetels zou ik niet graag plukken langs een drukbezocht wandelpad waar ook veel honden hun behoefte doen. De jonge scheuten zijn het lekkerst maar die groeien ook laag bij de grond en dus midden in de ‘sproeizone’. Natuurlijk is goed wassen een optie.

Wil je back to basic, terug naar onze roots en meer weten over eten uit de natuur? Op donderdag 14 september verteld Diana Vossen u graag meer over eetbare planten die we uit de natuur kunnen halen.

Entree: gratis

Algemene informatie

donderdag 14 september 2017 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image