Asten-Someren
Insecten
Vanaf
woensdag15feb201720:00

Cursus: Wilde bijen, wespen en mieren

Van het nut van honingbijen is iedereen wel overtuigd. Ze zorgen voor de bestuiving van allerlei planten die voor ons van cruciaal belang zijn en als toegift bezorgen ze ons ook nog eens lekkere honing. Van mieren weten veel mensen nog wel te vertellen dat ze nuttig zijn in de bestrijding van plaaginsecten, maar bij wespen slaat alle sympathie meestal helemaal om. Ze hebben een angel en kunnen gemeen steken, nou ja, sommige soorten tenminste.

Wat veel minder bekend is dat, behalve de sociale bijen en wespen, veruit de meeste solitair zijn en geen onderdeel vormen van een groot volk. Ze dragen namen als metselbijen, behangersbijen, graafwespen, sluipwespen, zaagwespen, urntjeswespen enz. De namen laten al zien dat het bedrijvige dieren zijn. Ze zijn volstrekt ongevaarlijk en bijzonder interessant om te ontdekken, bijvoorbeeld in de tuin bij een zelfgebouwd insectenhotel. Nuttig voor bijen maar ook een mooie plek om ze waar te nemen met hun typische gedrag.

Het IVN Asten-Someren organiseert een cursus over deze bijzondere dieren met het accent op de vele soorten bijen.

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat bijen het moeilijk hebben. We kunnen ze helpen door  een bloemrijke omgeving te scheppen of in stand te houden.

De cursus wordt verzorgd door Pieter van Breugel. Hij kent als geen ander onze bijen, niet alleen de honingbij maar vooral ook de wilde bijen. Hij is auteur en fotograaf van het schitterende boek: “Gasten van Bijenhotels”

De cursus bestaat uit vier lesavonden op woensdag en een excursie op een zaterdag: 15 en 22 februari, 1 en 15 maart en de excursie is op 15 april met 22 april als uitwijkmogelijkheid bij slecht (bijen) weer. Het minimum aantal deelnemers is 20.

De avonden beginnen om 20.00 uur en duren tot ca 22.00 uur en worden gegeven in ons verenigingslokaal De Stulp. Ostaderstraat 30 in Asten. De prijs bedraagt 30.- euro, over te maken op NL41 RABO 0103615784 o.v.v. Wilde bijen.

Wij verzoeken iedereen om zich aan te melden via het aanmeldingsformulier, welke in PDF format is te downloaden.

Meer informatie kunt u krijgen via:

Jos Bronneberg cursus@ivnastensomeren.nl 06 - 1348 6913

aanmeldingsformulier_cursus_bijen_2017.pdf

Algemene informatie

woensdag 15 februari 2017 - 20:00 tot zaterdag 15 april 2017 - 14:00
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721WC Asten
Nederland
Google Maps image