Asten-Someren
Cursussen
Vanaf
woensdag05okt202220:00

Cursus: Herfst

De herfst brengt grote veranderingen teweeg in de natuur die zich voorbereid op de winter.

Herfst heeft invloed op de mens, zo worden sommigen somber in de herfst.

Herfst, een nieuw seizoen. Maar hoe ontstaan seizoenen?

Dit zijn onderwerpen die in de cursus “Herfst” van IVN Asten-Someren aan de orde komen.

Tijdens drie lesavonden en een excursie gaan deskundigen in op het ontstaan van de seizoenen, de invloed van de seizoenen op de mens en de veranderingen in de natuur.

Programma:

Data: 5 oktober; 19 oktober, 2 november en 5 november

Woensdag 5 oktober 19.30 uur: Het ontstaan van de seizoenen en de invloed van het korten van de dagen op het welbevinden van de mens. Met medewerking van Harrie Eijsbouts, voorzitter sterrenwacht Jan Paagman en Toon van Helmond, gepensioneerd psycholoog.

Woensdag 19 oktober 20.00 uur: Planten en hoe zij in de herfst omgaan met de overgang van de zomer naar de winter. Met medewerking van Paul Oostendorp, oud-docent van de Fontys. Pabo.

Woensdag 2 november 20.00 uur: Hoe dieren zich voorbereiden op de winter. Met medewerking van Mari de Bijl, oud-boswachter van Brabants Landschap en Ciel Broeckx, IVN Heeze Leende.

Zaterdag 5 november excursie 9.30 uur. In de Herbertusbossen te Heeze met Mari de Bijl en de tuin winterklaar maken met Ciel Broeckx .

De cursus vindt plaats in verenigingsgebouw de Stulp, Ostaderstraat 30 te Asten.

De cursusprijs bedraagt voor IVN-leden €20,- en voor niet leden €25,- Koffie en thee zijn inbegrepen.

U kunt zich aanmelden door het invullen van het aanmeldingsformulier.

Herfst, een van onze meest kleurrijke seizoenen

Bladeren aan de bomen verkleuren en vallen af Paddenstoelen verschijnen massaal in bermen en bossen Vogels trekken weg naar warmere oorden

Dat zijn enkele van de meer opvallende verschijnselen die de herfst tot zo'n indrukwekkende periode maken. Wil jij ook wel eens meer te weten komen over dit bijzondere seizoen? Wil je leren wat er elke herfst verandert in de natuur en waarom dat gebeurt?

Dan is de cursus over de herfst die het IVN Asten-Someren dit najaar verzorgt vast iets voor jou. Verschillende docenten met kennis over allerlei aspecten die te maken hebben met de herfst gaan in 3 avonden vertellen over de herfst en hoe planten en dieren daarop reageren.

Uiteraard nemen we je ook mee naar buiten om de herfst in de natuur te ontdekken!

Algemene informatie

woensdag 5 oktober 2022 - 20:00 tot zaterdag 5 november 2022 - 13:00
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image