Asten-Someren
(Zoog)dieren
Vanaf
woensdag18sep201920:00

Cursus Dierensporen

Weleens gedacht, tijdens een excursie, als u een loopspoor, een opengeknaagde noot, een uitwerpsel op een graspol  of steen zag, of een zijdelings gerafeld boompje:  “Wat is hier gebeurd, welk dier heeft dit gedaan?”

Om u hiermee wat vertrouwder te maken, en daarmee nog meer van de natuur te laten genieten, organiseert IVN Asten-Someren opnieuw een cursus dierensporen. Eerder werd deze cursus al in 2016 gegeven.

Door het spoor te herkennen visualiseer je bijna vanzelf het dier dat het spoor achterliet. Het geeft aan elke excursie een extra dimensie: je ‘ziet’ als het ware het dier er bij. Vooral leuk en spannend bij sporen van dieren die je anders nooit of zelden te zien krijgt. Een cursus dus, waarmee men via de sporen kennis maakt met het gedrag, voedsel en schuilplekken van veel soorten zoogdieren, vogels, repstielen en amfibieën, kortom een cursus die echt meerwaarde kan geven aan uw natuurbeleving.  Zo weet je na deze cursus hoe je kunt zien of een hol door een vos of door een das bewoond is. En of een braakbal van een uil, een roofvogel of misschien wel van een reiger afkomstig is. Een veel gehoorde reactie na het volgen van deze cursus is: ‘ik zie nu ineens veel meer, en het herkennen van sporen,  daar word je gewoon blij van!”

De cursus wordt verzorgd door Annemarie van Diepenbeek, auteur van de in Nederland veel gebruikte Veldgids Diersporen en co-auteur van de Veldgids Europese Zoogdieren (beide uitgegeven door KNNV Uitgeverij) en de RAVON-Veldgids Herkenning Amfibieën en Reptielen.  De Veldgids Diersporen was na 20 jaar en 7 drukken uitverkocht en momenteel werkt Annemarie aan een update en tevens uitbreiding (Europa-dekking) van de sporengids. Naar verwachting is deze in oktober 2020 verkrijgbaar. 

De diersporencursus bestaat uit 5 theorieavonden  van 2,5 uur, incl. 15 min. koffiepauze (20.00 – 22.15/22.30 uur) en 2 veldlessen (9.30-12.00/12.30 uur), gepland op:  de woensdagavonden 18 en 25 september, 2, 9 en 23 oktober en de veldlessen op de zaterdagochtenden 28 september en 5 oktober 2019. Tijden en locaties nader af te spreken.

Het maximum aantal deelnemers is 25.

De cursus

De cursusavonden bestaan uit PowerPointpresentaties. Afhankelijk van vragen, opmerkingen tijdens de avonden e.d. is er ook +/- tijd voor het kijken naar door cursisten meegebrachte sporen.

Vier avonden besluiten we met een (huiswerk)opdracht voor de cursisten. De antwoorden worden in de volgende avond klassikaal behandeld. Een deel van de vijfde avond bespreken we sporen die door de cursisten zijn meegenomen of van door hen opgestuurde sporenfoto’s. 

Het Programma:

  • les 1: loopsporen (prenten, sporen en wissels)
  • les 2: vraatsporen (herbivoren) en prooiresten (carnivoren)
  • les 3: uitwerpselen, (rui-)veren en -haren
  • les 4: nesten & holen, veeg- en markeerbomen, zand- en modderbaden + (beperkt) sporen ongewervelden
  • les 5: braakballen + bespreking meegebrachte sporen/sporenfoto’s.

Tijdens de beide veldlessen worden alle sporen besproken die we tegenkomen.

Er is geen cursusboek speciaal voor deze cursus, maar ideaal als cursusboek is de bestaande gids KNNV Veldgids Diersporen (momenteel uitverkocht) of de nieuwe versie van 2019, na oktober verkrijgbaar via de webwinkel van de KNNV Uitgeverij of via boekhandel. Zie eventueel:

http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/diersporen

Aanschaf is echter helemaal niet verplicht. En u kunt ook een andere sporengids gebruiken of de cursus volgen zonder sporengids.  

De prijs voor de cursus bedraagt 55.- euro.

Meer informatie kunt u krijgen via cursus@ivnastensomeren.nl of via Jos Bronneberg 06-13486913.

Een aanmeldformulier kunt u digitaal invullen.

Algemene informatie

woensdag 18 september 2019 - 20:00 tot woensdag 23 oktober 2019 - 22:30
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image