Asten-Someren
Paddenstoelen
Op
zondag18okt202013:30

AFGELAST! Paddenstoelenwandeling in de Herbertusbossen

De geplande paddenstoelenwandeling van zondag 18 oktober gaat niet door!!!! Door de aangescherpte maatregelen van het kabinet is het helaas niet meer mogelijk om activiteiten te organiseren.

Traditiegetrouw organiseren IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren een populaire paddenstoelenwandeling met veel natuurgidsen en groepjes belangstellenden, maar dit jaar is gekozen voor een “Speurtocht naar paddenstoelen” aan de hand van een ‘papieren gids’ 

We nodigen met name gezinnen (huishoudens) uit om ergens tussen 13.30u en 14.30u naar de parkeerplaats van het crematorium te Heeze te komen. Hier worden ze een voor een ontvangen door onze natuurgidsen, registreren zich, krijgen  een routebeschrijving met allerlei info over paddenstoelen die er nu te vinden zijn en kunnen meteen op pad. Zo kunnen de groepjes op veilige afstand van elkaar toch coronaproof van de paddenstoelen gaan genieten. We krijgen die middag gelukkig hulp van een aantal kabouters maar van 14.30u tot plm.16.00u lopen er ook natuurgidsen rond om individueel vragen te beantwoorden. Heb je een spiegeltje, neem vooral mee! Foto’s maken met de smartphone helpt om contactloos details goed te bekijken of gericht vragen te kunnen stellen.  

Algemeen:

Wordt een duivelsei gebakken in heksenboter? Wie eet er van eekhoorntjesbrood? Rusten elfjes uit op paddenstoelen? Paddenstoelen zijn intrigerend, hallicunerend en ze hebben een belangrijke functie als opruimers in de natuur.

In de herfst zijn er de meeste te zien. Als het lekker vochtig is en nog een beetje warm zie je ze uit de grond komen. We moeten dus een beetje geluk hebben om ze te kunnen zien. Maar in de Herbertusbossen staan elk jaar weer veel paddenstoelen. Om ze goed te kunnen bekijken kun je een spiegeltje meenemen. Dan kun je aan de onderkant zien wat voor soort het is: een plaatsjeszwam of een gaatjeszwam. En je kunt de kleur van de sporen zien.

Vroeger wisten de mensen niet waar de paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als de heksen in het rond dansten er een kring van paddenstoelen kwam of dat de duivel een ei had weggelegd. Daarom hebben ze soms sprookjesachtige namen zoals duivelsei, heksenboter en elfenbankje.

Sommige paddenstoelen zijn heerlijk om te eten. Maar in het bos paddenstoelen plukken doen we niet meer, omdat er teveel zijn verdwenen. We laten ze zo veel mogelijk staan zodat ook andere mensen ervan kunnen genieten. Wij kunnen er in de winkel kopen.

Wil je alvast meer weten over paddenstoelen? Kijk eens op https://www.ivn.nl/paddenstoelen

Algemene informatie

zondag 18 oktober 2020 - 13:30 tot 16:00
Locatie: 
Herbertusbossen
Somerenseweg 120
5591 TN Heeze
Nederland
Google Maps image