Asten-Someren
Paddenstoelen
Op
vrijdag19nov202120:00

AFGELAST: Lezing Paddenstoelen

Vanwege de aangescherpte maatregelen zijn wij genoodzaakt alle binnenactiviteiten te annuleren !!

 

Op vrijdag 19 november verzorgt Ad Brouwers een foto lezing over markante en minder algemene paddenstoelen. De aanvang is om 20.00 uur en de entree is uiteraard gratis.

Natuurfotograaf Ad Brouwers vertelt bij zijn beeldmateriaal de nodige wetenswaardigheden over de verbluffende rijkdom aan vorm en kleur.

Verbluffende rijkdom en schoonheid

Niets in de wereld is te mooi om waar te zijn. Deze uitspraak is zeker van toepassing op het rijk van de schimmels. De vormenrijkdom is enorm. Naar schatting zijn er wereldwijd 1,6 miljoen soorten en in Nederland alleen al ongeveer 4.500 soorten macropaddenstoelen. De vruchtlichamen van schimmels noemen we paddenstoelen. (Je kunt het vergelijken met een appel aan een appelboom).

Natuurfotograaf Ad Brouwers projecteert foto’s van binnen en buiten onze landsgrenzen. Ze tonen de pracht en praal van gordijn- en stekelzwammen, de kleurrijke wasplatenfamilie, het bosnetje, de (forse) harslakzwam, de (op paardenmest groeiende) speldenprikzwam en veel meer. Daarbij vertelt Ad over geuren en kleuren, functies in het ecosysteem en andere wetenswaardigheden van zwammen. Hij wil ver- en bewondering opwekken voor deze wonderbaarlijke organismen en benadrukken dat bescherming van soorten belangrijk is. Na deze avond is voor de aanwezigen geen herfst meer hetzelfde.

Onmisbare schakel en ‘kanarie in de kolenmijn’

Schimmels houden de kringloop van het leven voor een belangrijk gedeelte in stand. Ze wisselen met de bomen voedingsstoffen uit en helpen ze water op te nemen. Zonder deze opruimers in de natuur zouden dode planten en dieren maar beperkt vergaan en zou de bodem verarmen. Tevens kunnen schimmels zware metalen opnemen en opslaan. Als milieu-indicatoren geven ze aan hoe de natuur ervoor staat. Sommige soorten reageren namelijk sterk op veranderingen in de omgeving. Is het erg droog, dan zie je weinig (soorten) zwammen. Maar ook verzuring, vervuiling, overbemesting en vernatting sorteren effect.

Algemene informatie

vrijdag 19 november 2021 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
IVN gebouw de Stulp
Ostaderstraat 30
5721 WC Asten
Nederland
Google Maps image