Assen
Paddenstoelen
vrijdag22okt2021

Verslag Paddenstoelenwandeling Lheederzand

Zaterdagochtend 16 oktober gingen 10 deelnemers op pad op het Lheederzand voor de eerste paddenstoelenwandeling van het jaar.

Paddenstoelen op het Lheederzand 1Paddenstoelenkenner Okko Vos liet de deelnemers diverse bijzondere soorten zien en vertelde er interessante dingen over. Kersvers bestuurslid Frank Huisman liep ook mee en van hem is deze foto-impressie.

Paddenstoelen Lheederzand 2De groene anijstrechterzwam valt niet alleen op door de kleur laat de foto hierboven zien, maar zeker ook door een aangename anijsgeur. Meerdere deelnemers gingen door de knieën om dit te ervaren. De fraai gekleurde rupsendoder is maar 2 cm hoog en leeft van….een dode rups! De hoed van de grote kale inktzwam (hier nog in een vroeg stadium) vervloeit uiteindelijk in een zwarte vloeistof; vroeger een belangrijk bestanddeel van inkt. De gewone tolzwam dankt zijn naam aan de overeenkomstige vorm.

Paddenstoelen Lheederzand 3Twee gordijnzwammen met de kenmerkende punt in het midden van de hoed. Het gewoon vuurzwammetje stond op een grasveld tussen mos bij een gebouw van Staatsbosbeheer. De groene glibberzwam heet zo omdat deze groen en glibberig wordt als je er per ongeluk op gaat staan. De zwarte truffelknotszwam is maar een paar centimeter hoog met een weelderige vorm en fraaie structuur.

Paddenstoelen op het Lheederzand 4De narcisridderzwam ruikt sterk naar carboleum. Deze fraaie witte zwam kon niet echt goed op naam worden gebracht. Op een zanderige plek troffen we een trio fraaie zandpadvezelkoppen aan. De verhalen van Okko werden niet alleen door de deelnemers geabsorbeerd, maar ook door het gewoon varkensoor.