Arnhem
Natuur
Op
maandag18jun201819:30

Lezing: Invasieve exoten

door Frans Koops

In de week van de Invasieve Exoten neemt Frans Koops je mee in de wereld van planten en dieren die veelal geen natuurlijke basis in onze natuur in de buurt hebben.

Je hebt ze vast wel eens gezien: die gezellige groene parkieten in het Vondelpark, of dat lieveheersbeestje dat er net even anders uitziet dan je gewend bent. Het zijn diersoorten die hier eigenlijk niet thuishoren, maar hier door toedoen van de mens terecht zijn gekomen. 

Nederland zit vol met exoten, die per ongeluk of expres vanuit het buitenland zijn ingevoerd. Veel van die plant- en diersoorten leveren weinig problemen op en sommige zijn zelfs zeer geliefd. Denk bijvoorbeeld aan het konijn, de aardappel en de tomaat. Maar er zijn ook uitheemse soorten die ziektes verspreiden, dammen en bruggen beschadigen, de openbare ruimte overwoekeren of de biodiversiteit bedreigen. Deze soorten, die schade veroorzaken en zich snel verspreiden, noemen we invasieve exoten. De gevolgen van hun aanwezigheid zijn enorm en kosten de Europese Unie zo'n 12 miljard euro per jaar.

Frans Koops is een zeer ervaren en nog steeds erg actieve natuurbeheerder, die zijn kennis en ervaring op een leuke manier met zijn publiek deelt.
Naast lezingen en als vakdocent voor IVN Arnhem en met de werkgroepleden van de Stille Tuin, is hij het meest in zijn element tijdens de excursies in het buitengebied, zoals Meinerswijk. In een poel met zijn schepnet net die kleine beestjes vinden die de wereld interessant maken.


Om de lezing bij te wonen kun je dit aanmeldformulier gebruiken:
Aanmeldformulier Lezing Invasieve exoten van IVN Arnhem op 18 juni 2018 - Arnhem

foto: freefoto Pixabay

Algemene informatie

maandag 18 juni 2018 - 19:30
Locatie: 
Natuurcentrum Arnhem, stadsboerderij Presikhaaf,
Ruitenberglaan 4
6826 CC Arnhem
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: € 2,50, inclusief koffie of thee
Leden van IVN en KNNV betalen € 1,-.

Maximaal 35 toehoorders.

Let op: vol = vol.

Google Maps image