Wandelroutes vanaf Het Leesten

bospaviljoen-LeestenEr zijn 5 wandelroutes vanaf transferium Het Leesten in Ugchelen. Behalve ruime parkeergelegenheid biedt het transferium in het naastgelegen Bospaviljoen horecagelegenheid annex een natuurinformatiecentrum van Staatsbosbeheer.

Startpunt: SBB-informatiecentrum aan de achterzijde van het paviljoen. Hier is parkeergelegenheid voor fietsen.

Wandelroute Het Leesten en Bakenberg – 6 km

dopheideDeze wandeling gaat door bos en heide, en langs een ven in glooiend terrein. Het gebied ten zuiden van Ugchelen is eigendom van Staatsbosbeheer. Tijdens deze tocht maak je een klimmetje naar de Bakenberg. Deze flinke heuvel van ongeveer zestig meter hoogte is onderdeel van de stuwwal van de Veluwe, gevormd in de voorlaatste ijstijd. Bij de routebeschrijving is informatie opgenomen over speciale bezienswaardigheden. 

Download de routebeschrijving 
 

Archeologische wandeling met Moerman – 6 km

grafheuvelsJaap Moerman (1885-1965) werd in Ugchelen geboren. Tussen 1905 en 1916 was hij onderwijzer in Wageningen. 
Voor de Apeldoornse archeologie is Moerman vooral bekend door zijn onderzoeken naar de middeleeuwse ijzerwinning in deze regio. Hij inventariseerde de resten en schreef daarover verschillende artikelen.
In 1949 hield Moerman een archeologische rondleiding ten zuiden van Ugchelen. Een uitgebreid verslag daarover verscheen in de Apeldoornsche Courant.

Deze wandeling, die gemaakt is in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Apeldoorn (AWA), gaat voor een flink deel langs dezelfde plaatsen die Moerman meer dan 70 jaar geleden bezocht. 

Download de routebeschrijving
Deze route is ook beschikbaar in de IVN Routes app.
 

Leesten-Koppelsprengen en Salamandergat – 8 km

fotoarchief IVN-ApeldoornDeze route voert je door een kenmerkend oostveluws landschap. Bossen en heide, opgestuwde heuvels en (smeltwater)dalen. Geen zandverstuivingen maar hier wel zandafgravingen en grindkuilen. Dat onder die droge zandgronden een grote waterbel aanwezig is blijkt uit de aanwezigheid van zogeheten sprengkoppen waar dat heldere water “afgetapt” werd om watermolens aan te drijven en papier te maken. 

Deze route is uitsluitend beschikbaar in de IVN Routes app.
 

Leesten-Spelderholt – 8 km

JulianalindeDeze route voert je over heide en door bosgebieden, gelardeerd met in ijstijden opgestuwde heuvels en diep uitgesleten (smeltwater)dalen. Halverwege gaat de route boven over zandverstuivingen die in de loop van eeuwen uitgroeiden tot imposante, nu begroeide zandwallen. 

Deze route is uitsluitend beschikbaar in de IVN Routes app.
 

Leesten-Hoog Buurlose heide – 11,5 km

hoogbuurlose-heideDeze wandelroute loopt over de brede en smalle bospaden van het Ugchelse bos en langs de rand van de grote, doorgaans vrij stille Hoog Buurlose heide met fraaie vergezichten. Aan het eind wacht nog, fraai gelegen in haar diepe smeltwaterdal, de wat drukker bezochte Leesterheide.
Neem wel eten en drinken mee want de horeca van het Bospaviljoen wacht je pas helemaal aan het einde. Ook goed schoeisel is aan te bevelen, sommige bospaden kunnen mul zijn door droogte en/of andere ‘gebruikers’. 

Deze route is uitsluitend beschikbaar in de IVN Routes app.