Scharrelkids

Buitenactiviteiten voor jeugd tussen 4 en 12 jaar

Schoolgidsen

In onze bossen de geur ontdekken van sinaasappels en amandelen? Watervlooien en stekelbaarsjes met een loep bekijken, een insectenzuiger maken en uitproberen of dat beestje niet toch in je mond terecht komt, een hut bouwen … of gewoon lekker door het bos lopen met je voeten door de bladeren, een mooie stok zoeken en onverwacht een kikker tegenkomen…
Dit en nog veel meer kan gebeuren als je op stap gaat met de Schoolgidsen van IVN.

Wat doen we?

De Schoolgidsen richten zich op het aanbieden van buitenactiviteiten voor kinderen van de basisschool/kinderopvang, waarbij het accent ligt op ervaren, beleven en zelf ontdekken.

Wie zijn we?

Een groep enthousiaste vrijwilligers die vanuit IVN, buitenactiviteiten organiseert voor het basisonderwijs en de kinderopvang.
Getraind in het omgaan met groepen kinderen waarbij de lichamelijke beleving en ontdekken, centraal staan.

Waarom?

Echt “Natuur beleven“ doe je buiten!
Kinderen komen vanuit hun thuissituatie maar ook vanuit school niet vanzelfsprekend in contact met de natuur. Buitenactiviteiten kunnen een belangrijke aanvulling zijn op het natuuronderwijs dat vaak (noodgedwongen) binnen plaatsvindt.
In de basisschoolleeftijd kan bij kinderen vanuit “beleving”, kennis en liefde voor natuur opgebouwd worden; de kiem voor het latere besef van verantwoordelijkheid voor natuur en milieu.

Wat is het aanbod van IVN?

Een flexibel aanbod, zoveel mogelijk op maat en indien gewenst aansluitend op de kerndoelen van het basisonderwijs. De inhoud, locatie etc. van een activiteit worden in overleg met de school bepaald.

Wat kost het?

De tarieven: minimaal € 30, - , maximaal € 50, - per activiteit.

Een aanvraag doen

Vul het aanvraagformulier in OF: Download het formulier, vul het in en stuur het via mail naar: scharrelkids@ivn-apeldoorn.nl

Mogelijke activiteiten:

Boswandeling met onderweg activiteiten/opdrachtjes gericht op zintuiglijke waarneming. Onder meer: luisteroefening, bodemdiertjes zoeken, bomen voelen, bladeren verzamelen, sporen etc. Geschikt voor diverse locaties en aan te passen naar leeftijd. Tijdsduur: 1 dagdeel. Tarief € 50, - per activiteit.

Safari Woudhuis: Voor groep 3 en 4 vormt het verhaal van een ontsnapt konijn de rode draad voor een gezamenlijke ontdekkingstocht door het bos.
Vanaf groep 5 vertrekken de kinderen onder begeleiding in kleine groepjes, waarbij het gaat om overleven in het bos met als thema Voedsel, Veiligheid en Vriendschap (voor elkaar en de natuur)
Tijdsduur 1 dagdeel. Tarief € 50,00 per activiteit.

Wateronderzoek: determineren van waterdiertjes met behulp van schepnetten, zoekkaarten, loepjes. Locatie in overleg. Ca. 7 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. 1 uur. Kosten € 30, - per activiteit.
>> Lees meer

Schoolpleinactiviteiten: groepjes rouleren langs diverse natuuractiviteiten op het schoolplein. Bijvoorbeeld: kruiden, bodemdiertjes zoeken, natuurkaart maken, bladeren/bloemen zoeken, natuurschilderij maken. Afhankelijk van de mogelijkheden. 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. 1 dagdeel. Tarief € 50, -

Kabouterpad: kleine opdrachtjes uit te voeren op elk schoolplein. Kleuters gaan in groepjes op bezoek bij de kabouters die op het plein staan. Iedere kabouter heeft een vraag of opdrachtje over de natuur. Voor kleuters. Extra hulp van b.v. ouders/leerlingen bovenbouw is vereist. Tijdsduur: max. 1,5 uur. Tarief € 50, - per activiteit.

Speuren naar Paddenstoelen in Park Berg en Bos. Een paddenstoelenroute met naambordjes en informatie over paddenstoelen. Tijdens deze activiteit kunnen kinderen ook zelf zoeken met gebruik van spiegeltjes, zoekkaarten, loepjes. Periode: maand oktober.  Scholen die zich aanmelden krijgen begin september bericht over exacte data. 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: 1 dagdeel. Kosten € 30, - per activiteit.
>> Lees meer

Een uur voor Bij en Natuur: activiteit i.s.m. Imkervereniging Apeldoorn- Ugchelen.
De imker vertelt over de fascinerende wereld van de bijen. Door het glas van de observatiekast kunnen de kinderen de honingbijen goed bekijken, 6 t/m 12 jaar. Tijdsduur: ca. een uur. Kosten € 30,-per groep. Naar wens uit te breiden met kaarsen rollen: € 1, per stuk.

Landschapsonderhoud i.s.m. Helicon (groene MBO opleidingen) en Staatsbosbeheer.Verwijderen van opslag, snoeien, heide afplaggen. Leerlingen van Helicon begeleiden en instrueren kinderen van de basisschool.  Gereedschap en handschoenen zijn aanwezig. IVN maakt afspraken met de scholen. Deze activiteit wordt enkele malen per jaar georganiseerd. Bovenbouw, max. 60 kinderen. Tijdsduur in overleg, min. 1 dagdeel.
>> Lees meer