IVN Routes app Landschap

Wandelen langs beken en sprengen in Apeldoorn

Apeldoorn 14 februari 2023

De Grift is de hoofdbeek op de oostflank van de Veluwe. Van oorsprong voedde de Grift een aantal watermolens in Apeldoorn. Later werd de Grift gebruikt voor de olie- en kopermolenindustrie en de vele wasserijen. Met het verdwijnen van deze industrieën verdween ook de Grift grotendeels ondergronds.
In de afgelopen jaren is de Grift bovengronds gehaald en stroomt zij weer door het centrum van Apeldoorn. Ook zijn vele beken en sprengen in en om Apeldoorn die in de Grift uitmonden weer in hun oude glorie hersteld.

IVN Apeldoorn heeft een aantal mooie wandelingen langs deze beken en sprengen gemaakt. Hier onder vindt u een overzicht van deze wandelingen. Al deze wandeling moet u laden op de IVN routes app. Zie https://www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn/ivn-routes-app/ .

De Grift Centrum – 4 km 

Een mooie wandeling langs de Grift door het centrum van Apeldoorn vanaf het Amalia park naar Marialust.

De Grift Zuid – 5 km

Naar het begin van de Grift richting Ugchelen, en terug langs de Orderbeek en de Driehuizerbeek.

Twee Sprengen – 5 km

Deze wandeling voert naar bron van de Orderbeek en de Schoolbeek in het Orderbos ten zuiden van Apeldoorn. Beide beken monden uiteindelijk uit in de Grift.

Drie Sprengen – 5.5 km

Deze wandeling voert naar de sprengenkoppen van de Winkewijert en die van de Kayersbeek en de Zwaanspreng in Ugchelen. De Winkewijert is een belangrijke leverancier van het water voor de Grift. De Kayersbeek en de Zwaanspreng monden niet uit in de Grift, maar rechtstreeks in het Apeldoorns kanaal.

Het Leesten – Koppelsprengen en Salamandergat – 8.2 km

Vanaf Het Leesten wandelt u naar de sprengenkoppen van de Koppelsprengen. Dit is een van de beken die de Grift voedt.

De Koningsbeek – 3 km

Deze wandeling langs de Koningsbeek gaat door een stukje Apeldoorn-Noord dat vroeger grotendeels agrarisch gebied was. Het grenst aan de dorpen Wenum-Wiesel. De Koningsbeek is een natuurlijke beek, die al in de Middeleeuwen de grachten van slot het Oude Loo voedde.

Fietsroute “Langs beken en sprengen”

Deze route van 25 km loopt door Uchgelen, Beekbergen, Lieren en Apeldoorn inderdaad langs beken, sprengen en watermolens.

Een overzicht deze wandelingen langs beken en sprengen en van nog veel meer IVN wandelingen en fietsroutes in de buurt van Apeldoorn vindt u op www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn/natuurroutes.
En nu gauw op pad….

Ontdek meer over

Deel deze pagina