Apeldoorn
Slootjesdagen
zondag22jul2018

Slootjesdagen voor scholen in Apeldoorn!

Laarzen aan, schepnetten, bakken, zoekkaarten en loeppotten mee … aan de slag!
De kinderen stonden te popelen … konden niet wachten om te ontdekken wat er leeft in het water.
Basisscholen kregen begin van het jaar een mailing om in te schrijven op de Slootjesdagen en ook dit jaar liep het storm. Twintig groepen, ruim 530 leerlingen uit de groepen 3 t/m 8, hun leerkrachten en een groot aantal ouders, namen enthousiast deel aan de wateractiviteiten. Dit jaar in Zuidbroek en het Matenpark. 
Voor de kinderen altijd weer spannend: je net voorzichtig omkeren in de bak met water en dan watervlooien, mijten, ‘botenmannetjes’, schorpioenen van klein tot groot, larven van libellen en het meest fascinerende voor veel kinderen: een echte bloedzuiger waarvan je niet zeker weet of ie gevaarlijk is. Kleine kikkertjes: o, wat lief! En af en toe per ongeluk een ‘waterspin’ die toch liever ‘landspin’ wil blijven.
Tijdens de nabespreking wordt uitgewisseld wat er zoal gevangen is en wat de kenmerken van al die verschillende beestjes zijn. Dan blijkt hoe betrokken de kinderen zijn.
En tot slot alles weer voorzichtig het water in. Mee naar huis? Nee, joh, dat kan niet.
Allemaal een button en terug naar school. Er is voldoende om in de klas over na te praten bv over die libel die voorbij vloog en die larve in het water.