Apeldoorn
Kind & Natuur
vrijdag17mrt2017

Bomen trekken op het Leesten

Een unieke samenwerking tussen Helicon, IVN en Staatsbosbeheer

Op 13, 14 en 16 maart gingen in totaal zo’n 300 basisschoolleerlingen uit Apeldoorn de hei op om wildgroei te verwijderen. De basisscholieren werden begeleid door leerlingen van de opleidingen Eco en wildlife, Outdoor en recreatie en Bos- en natuurbeheer van Helicon MBO Apeldoorn.
Zes basisscholen hebben meegedaan:OBS Berg en Bos, PC Jenaplanschool De Ontdekking, Vrije school de Vijfster, PCBS Ichthus, OBS Het Rietendak en OBS Heuvellaan. Elke school kwam met de bovenbouw een dagdeel helpen. Nog niet eerder werd in natuurgebied Het Leesten zo massaal door jongeren gewerkt.

In de week voorafgaand aan de ‘heidag’ gingen de mbo’ers van Helicon naar de basisscholen om een les te geven over werken in de natuur, natuurwaarden en natuurbeleving. Voor de kinderen de voorbereiding op het echte werk!
Dankzij het enthousiasme van iedereen waren deze drie dagen een enorm succes. De sfeer was uitstekend, prachtig voorjaarsweer en er werd hard gewerkt. Zagen, snoeien, spitten en dan alles nog naar het pad sjouwen …
Langs het pad werden de takkenhopen steeds hoger en ontstond een steeds verder uitzicht over de heide. Overal op het grote terrein waren groepjes jongeren en kinderen bezig, tot vreugde ook van alle honden die uitgelaten werden in het naastgelegen hondenbos. Wat een happening! IVN Schoolgidsen waren aanwezig om te helpen en hier en daar te wijzen op bepaalde soorten bomen, planten en de korstmossen die prachtig bloeiden. De voorjaarszon zorgde ervoor dat de zandhagedis zich zelfs een paar keer liet zien.
Regelmatig gehoord van leerkrachten: wat een goed initiatief, dit willen we vaker!

Het landschapsonderhoud door basisscholieren wordt georganiseerd dankzij een unieke samenwerking tussen Helicon MBO Apeldoorn, IVN afd. Apeldoorn en Staatsbosbeheer. IVN heeft het netwerk bij de basisscholen en zorgt voor coördinatie en catering. Staatsbosbeheer stelt het natuurgebied ter beschikking en regelt gereedschap en een keet. Helicon zorgt voor de enthousiaste mbo’ers die de basisschoolleerlingen begeleiden.

Bekijk het fotoalbum

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Corry van Eijken

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Roely Smit

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Roely Smit