Routes vanuit Hoenderloo

()

In Hoenderloo zijn vanaf meerdere startplekken een 7-tal wandelroutes en één fietsroute beschikbaar. Alle routes zijn beschikbaar via de IVN Routes app, enkele wandelroutes ook als pdf-bestand.

 

Heldring route – 6 km

Deze wandeling gaat door licht heuvelachtig bosgebied en heide in de Boswachterij Ugchelen Hoenderloo van Staatsbosbeheer.

Hoenderloo is begin 19e eeuw ontstaan als een ontginningsnederzetting in een ‘leeg land’ van heide en zandverstuivingen. Toen dominee O.G. Heldring in 1839 over de Veluwe rondtrok trof hij hier een verpauperde bevolking waarover hij zich, samen met geestverwanten van het Réveil, in de jaren daarna daadwerkelijk bekommerde. Op deze route in het relatief rustige noord-westelijk deel van Hoenderloo kom je in het laatste deel tekens van zijn ‘nalatenschap’ tegen.
Download de routebeschrijving

Varenna – 5,0 km

Een route voert over fraaie lanen en smalle paadjes, over stuifheuvels en door een diepe afgraving. Kortom, maak kennis met het afwisselend bosgebied van landgoed Varenna bij Woeste Hoeve.

Hoenderloo – Schenkenshul – 7,2 km

Deze route vanaf bungalowpark Hoenderloo voert je over heide en door bos, over de fraaie gelegen, met eikenbosjes en (vergraste) heide begroeide, ronde heuvel Schenkenshul en langs het voormalige ‘woest en bijster land’ van Het Groote Zand.

Miggelenberg – Schenkenshul – 7,2 km

Deze wandelroute voert je door bos en over heide, langs het voormalige ‘woest en bijster land’ van Het Groote Zand en over de fraaie gelegen, met eikenbosjes en (vergraste) heide begroeide, ronde heuvel Schenkenshul.

In het spoor van de Moeflon – 7,7 km

Een rondwandeling (met inkorting 6,5 km) in het westelijke gedeelte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een afwisselende wandeling door fraaie bossen, open velden met vergezichten op heidevelden, zandverstuivingen en stuwwallen. Halverwege de route kom je door een eeuwenoud jeneverbessenbos met een – voor Nederland – zeldzame concentratie jeneverbessen.
Deze wandeling is gemaakt in samenwerking met Het Nationale Park De Hoge Veluwe en kan ook gevolgd worden via de IVN Routes app. Deze app kan gratis worden gedownload via de apple/playstore.
LET OP: in de maand SEPTEMBER is het bronsttijd van de edelherten. Dan zijn diverse paden afgesloten en kan deze route NIET gewandeld worden!
Download de wandeling (pdf formaat)

Miggelenberg – Het Leesten – 12,5 km

De afwisselende route voert je van park Landal Miggelenberg naar transferium Het Leesten in Ugchelen en terug. Je loopt over brede bospaden maar ook over een aantal fraaie, smalle, minder belopen paadjes en een paar stukken die je soms moet delen met al dan niet aangespannen paarden.

Miggelenberg – Hoenderlose Bos – 13,8 km

Deze route voert je eerst door de fraai gelegen, terreinen van de voormalige Hoenderloo Groep. Daarna loop je door gemengde bossen, over mooie lanen in het voormalige ontginningsgebied Hoenderlose Bos. Na passeren van de Ossenweg (met fietspad) loop je over smalle, stille paadjes door een dichtgegroeid stuk stuifzandgebied van het Ugchelse Bos.

 


Eder Heide – Planken Wambuis – 49,8 km

Deze fietsknooppuntenroute brengt je naar natuurgebieden ten westen en zuiden van Hoenderloo. Tot begin 20e eeuw werd dit gebied grotendeels gedomineerd door uitgestrekte zandverstuivingen en heidevelden. Ook nu, na de latere bebossing en bebouwing blijft er veel over om van te genieten.

Locatie

Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina