Wandelroutes Apeldoorn-rand

()

Er zijn 5 wandelroutes die starten in de periferie van Apeldoorn. Alle routes zijn nader te bekijken op de website en online beschikbaar in de IVN Routes app

 

 

Ommetje Wenumse watermolen – 2 km

Een korte wandeling rond de wijerd en langs de Wenumse Beek bij de gelijknamige watermolen.

Rondje Woudhuizen – 4,0 km

Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen en voel de sfeer in deze oase van oud groen.

Drie Sprengen – 5,5 km

Deze wandeling bij Ugchelen voert langs de bronnen van een drietal ‘sprengen’. In het kort zijn sprengen in de helling van de Veluwse stuwwal uitgegraven waterlopen die het op een hoger niveau aanwezige grondwater ‘aftappen’. Sprengen werden vanaf de 17e eeuw als regel aangelegd ten behoeve van watermolens: voor de aandrijving van het molenrad en als (heel schoon) proceswater. In onze omgeving betrof dat meest papiermolens en later wasserijen.

Tussen Assel en Kootwijk – 8,0 km

Deze route bij Halte assel voert je door oude en nieuwe bossen, over vergraste en herstelde heide en door een landschap met de nodige herinneringen aan zowel een ver als een recent verleden. Relicten uit de laatste ijstijden, een oude handelsweg en het tracé van een voormalige spoorverbinding met Radio Kootwijk.

Wiesel-Kroondomein – 8,3 km

Een fraaie route door het Kroondomein bij Wiesel. De sporen van vroegere  bezitters (De Kroon) zijn nog duidelijk zichtbaar op de route. Evenals de veel oudere sporen van de IJstijden, getuige de laagte van een enorme smeltwaterdal waar je deels doorheen loopt. Verscholen te midden van de natuur kom je ook nog langs een kunstwerk, ‘De Kathedraal’, geschonken door koningin Beatrix aan het Kroondomein.

Locatie

Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina