Routes vanuit Loenen

()

Vanuit Loenen zijn een 3-tal wandelroutes en 3 fietsroutes beschikbaar. Alle routes zijn nader te bekijken op de website en online beschikbaar via de IVN Routes app. Van één route is ook een separate routebeschrijving als pdf-bestand te downloaden.

 

Landgoed de Vrijenberg en Loenense Enk – 6 km

Deze wandeling voert door het licht glooiende terrein van naaldbossen en gemengd bos over Landgoed De Vrijenberg. Je wandelt langs akkers en weiden van de Loenense enk, door het dorp Loenen en komt tenslotte langs de Vrijenbergerspreng en de watervallen van Loenen, die gemaakt zijn ten behoeve van de aanleg van het kanaal Apeldoorn-Dieren (1848-1865).

Loenermark – 6,1 km

De Loenermark bestond eeuwenlang grotendeels uit heidevelden met hier en daar wat vliegdennen of hakhout en bos dat al in de 10e eeuw genoemd wordt. In 1932 kocht de gemeente Apeldoorn de Loenermark van de markegenoten om er werkverschaffingsprojecten uit te voeren. De huidige beheerder, Het Geldersch Landschap, zorgt dat de heide niet dichtgroeit door begrazing met Jutlandse heidekoeien en Veluwse heideschapen. De route is gemarkeerd.

Loenen -Reeënberg – 7,2 km

Deze wandelroute klimt en daalt door bos en over heide. Vooral het centrale deel van dit gebied is heuvelig en wordt vanwege de hoogteverschillen wel Klein Zwitserland genoemd. Waterbedrijf Vitens is ook deels boseigenaar en exploiteert er het waterwingebied Schalterberg, met een aantal speciaal aangelegde infiltratievijvers.


Loenen – Veluwezoom – 30,7 km

Deze bos- en heideroute voert langs fietsknooppunten door fraai golvende delen van de Veluwe ten zuiden van Loenen. Rijkbeboste gebieden en uitgestrekte, reliëfrijke heides bepalen het beeld. Pleisterplekken als de Posbank en de Carolinahoeve liggen aan de route.

Loenen – Rozendaalse Veld – 31,7 km

Ook deze fietsknooppuntenroute van 31,7 km is een typische bos- en heideroute door fraaie delen van de Veluwe ten zuidwesten en zuiden van Loenen.

Locatie

Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina