Routes Ugchelen vanaf Het Leesten

()

Vanaf bospaviljoen Het Leesten zijn een 5-tal wandelroutes en 5 fietsroutes beschikbaar. Alle routes zijn nader te bekijken op de website en online beschikbaar via de IVN Routes app. Van één route is ook een separate routebeschrijving als pdf-bestand te downloaden.

Behalve ruime parkeergelegenheid op het transferium biedt het  Bospaviljoen 7 dagen in de week horecagelegenheid en een natuurinformatiecentrum van Staatsbosbeheer.

 

Archeologische wandeling met Moerman – 6,4 km

Voor de Apeldoornse archeologie is Moerman vooral bekend door zijn onderzoeken naar de middeleeuwse ijzerwinning in deze regio. In 1949 hield Moerman een archeologische rondleiding ten zuiden van Ugchelen. Deze wandelroute, die gemaakt is in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Apeldoorn (AWA), gaat voor een flink deel langs dezelfde plaatsen die Moerman meer dan 70 jaar geleden bezocht.
Download de routebeschrijving

Leesten – Spelderholt – 8,1 km

Een route over heide en door bosgebieden, gelardeerd met in ijstijden opgestuwde heuvels en diep uitgesleten (smeltwater)dalen. Halverwege gaat de route boven over zandverstuivingen die in de loop van eeuwen uitgroeiden tot imposante, nu begroeide zandwallen.

Leesten – Koppelsprengen en Salamandergat – 8,2 km

Deze route voert je door een kenmerkend oostveluws landschap. Bossen en heide, opgestuwde heuvels en (smeltwater)dalen. Dat onder die droge zandgronden een grote waterbel aanwezig is blijkt uit de aanwezigheid van zogeheten sprengkoppen waar dat heldere water “afgetapt” werd om watermolens aan te drijven en papier te maken.

Leesten – Waterberg – 8,9 km

Deze wandelroute loopt door de diepe slenk (smeltwaterdal) van de Leesterheide in zuidelijke richting naar het verste punt met het stuifheuvelcomplex Waterberg.

Leesten – Hoog Buurlose Heide – 11,6 km

Over de brede en smalle bospaden van het Ugchelse bos en langs de rand van de grote, voert deze wandelroute naar de doorgaans vrij stille Hoog Buurlose heide met fraaie vergezichten en zijn schaapskudde.


Langs Beken en Sprengen – 22,4 km

Onderweg op deze fietsroute maak je kennis met plekken die herinneren aan het verleden van Apeldoorn en haar aangrenzende dorpen aan de zuidkant. Vooral de beken en sprengen die met hun watermolens een grote rol speelden in de economische bedrijvigheid van 17e tot begin 20ste eeuw krijgen de aandacht.

Langs Kapel en Kathedraal – 33,4 km

Deze fietsroute voert je met enkele pittige klimmetjes (en afdalingen) door bossen en langs heide. Je rijdt over het dak van de Veluwe door Hoog Soeren met zijn witte kapel en verbondenheid met het Oranjehuis. Verder op de route doemt in een weidse omgeving het voormalige zendstation de Kathedraal op nabij de pittoreske buurtschap Radio Kootwijk.

Leesten – Loenermark – 40,8 km

Deze route met een licht toeristisch tintje voert je door landschappelijk fraaie delen van het zuidelijke buitengebied van gemeente Apeldoorn. Van de meer open landschappen bij Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen gaat de tocht naar glooiende bossen en heides bij Loenen, het Deelerwoud en Hoenderloo tot de Leesterheide in zicht komt.

Leesten – Garderen/Uddelermeer – 48 km

Een fietsroute is voor de liefhebber van het echte Veluwse landschap van bos en heide, zandverstuiving en een pingoruïne uit de laatste ijstijd. Onderweg op de route kom je het allemaal tegen, inclusief bekende toeristische pareltjes zoals Hoog Buurlo, Radio Kootwijk en het Uddelermeer.

Apeldoorn buitenom – 55,7 km

Deze knooppuntenroute laat je de verschillende typen landschappen rondom het stedelijke gebied van Apeldoorn verkennen. Je fietst door dorpen en buurtschappen, over hoge, droge delen van het Veluwemassief en door laaggelegen, door middeleeuwse weteringen ontwaterde laaggelegen gebieden van de IJsselvallei.

 

Locatie

Download de app voor deze route

Download onze app

Deel deze pagina