sprengenbeek

Routes langs beken en sprengen

()

In en rond Apeldoorn zijn veel beken en sprengen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld. Recent hebben de beken en sprengen weer een nieuwe rol gekregen voor de afvoer van hemelwater, voor recreatie en als cultureel erfgoed. Een aantal thematische wandelingen en een fietsroute zijn daarvoor beschikbaar. Ze zijn allemaal te vinden op de IVN Routes app.

De Koningsbeek – 3 km

Deze wandeling langs de Koningsbeek gaat door een stukje Apeldoorn-Noord dat vroeger grotendeels agrarisch gebied was. Het grenst aan de dorpen Wenum en Wiesel. De Koningsbeek is een natuurlijke beek, die al in de Middeleeuwen de grachten van slot het Oude Loo voedde.

De Grift Centrum – 4 km

Een mooie wandeling langs de Grift door het centrum van Apeldoorn naar Marialust.

De Grift Zuid – 5 km

Naar het begin van de Grift richting Ugchelen, en terug langs de Orderbeek en de Driehuizerbeek.

Twee Sprengen – 5,1 km

Deze wandeling voert naar de bron van de Orderbeek en de Schoolbeek in het Orderbos ten zuiden van Apeldoorn. Beide beken monden uiteindelijk uit in de Grift.

Drie Sprengen  – 5.5 km

Deze wandeling voert naar de sprengenkoppen van de Winkewijert en die van de Kayersbeek en de Zwaanspreng in Ugchelen.
De Winkewijert is een belangrijke leverancier van het water voor de Grift. De Kayersbeek en de Zwaanspreng monden niet uit in de Grift, maar rechtstreeks in het Apeldoorns kanaal.

Leesten – Koppelsprengen en Salamandergat  – 8.2 km

Vanaf bospaviljoen Het Leesten wandel je naar de sprengenkoppen van de Koppelsprengen. Dit is een van de beken die de Grift voedt. Ook kom je langs een fraai gelegen heideven, het Salamandergat.


Langs Beken en Sprengen – 22,4 km

Op deze fietsroute maak je kennis met plekken die herinneren aan het verleden van Apeldoorn en haar aangrenzende dorpen aan de zuidkant. Vooral de beken en sprengen die met hun watermolens een grote rol speelden in de economische bedrijvigheid van 17e tot begin 20ste eeuw krijgen de aandacht.

Locatie

Download de app voor deze route

Download onze app

Deel deze pagina