Groene Glimlach...

Yvonne Zwikker laat zich inspireren door de natuur

foto archief IVN Apeldoorn

Gidsen in de stad foto: Archief IVN Apeldoorn

De meeste natuurgidsen zijn het liefst actief in het bos. De laatste tijd heb ik gekozen voor de stad. Over ongeveer twintig jaar woont 70% van de bevolking in het stedelijk gebied en daar valt ook veel te beleven. De verwondering over zoveel natuur om de hoek maakt de wandelingen voor mij tot een succes maar voor de gids kunnen zich onverwachte ontmoetingen voordoen los van bekenden die je tegenkomt en die je op dat moment niet wilt spreken.

Je hebt jongelui die met een big smile graag een paar keer hun brommer starten als wij ergens staan. Onlangs zei mijn collega met wie ik de wandeling samen deed op een bepaalde plek over Chinese lindebomen: “Dit zijn allemaal exoten.” Op dat moment liepen er twee Marokkaanse jongens langs, die zich omdraaiden. De hele groep viel even stil, maar met humor en uitleg gingen we lachend uit elkaar.

In een park zat een jonge man met een speciale cannabis geur om zich heen. Ineens stond hij tussen de luisteraars, keek naar de grond waar allemaal wilde kastanjes lagen en begon: ” In de natuur is niks voor niks. Toch? No waste. Voor wie zijn dan al deze kastanjes?” Hij gaf onze excursie een onverwachte boeiende wending.

Natuurlijk logoIVN

Een tijd geleden kwam ik voor een interview bij Radio Apeldoorn toen een medewerkster mij vroeg: ‘U komt van het IVN. Staat dat niet voor de Internationale Vereniging van Naturisten.’ Ik heb de dame geantwoord, dat wij erg van de natuur houden maar onze kleren blijven aan. Een andere komische verbastering werd door een nichtje verzorgd, die haar kennissen vertelde dat ik zoveel van de natuur wist. Volgens haar leidde ik van die IVF-wandelingen. Tja IVN waar staan die drie letters voor: In Voor Natuur.Lelie met pay off
Gelukkig zijn door de jaren heen de drie letters hetzelfde gebleven en groen, alhoewel de kleur groen  varieerde. Het landelijk IVN volgde wel de wereldse trend om van logo te veranderen. Was er eerst nog een stilistische waterlelie in te ontdekken, in de laatste versie is die totaal verdwenen. De natuur bestaat nu alleen uit letters. Die natuur waar wij ons allemaal zo heerlijk druk om maken en voor inzetten zie ik helemaal niet meer terug in het logo. Jammer! Dat het woord natuureducatie meer de lading dekt dan Beleef de natuur, is terecht, maar die laatste impressionistische waterlelie vond ik zo mooi. Veranderingen en weerstand horen bij elkaar.

Ooievaars: verguisd en geliefdfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Terwijl ik onder de schoorsteen in het Amsterdamse Park Frankendael zat scheet een ooievaar die zijn nest op die schoorsteen had een flinke kledder van zich af. “Smerig he”, reageerde een andere oma. Ik ging de discussie niet aan en glimlachte alleen. Inderdaad waren het flinke flatsen, maar wat komisch is zo’n natuurlijk spoor midden in een  wereldstad. Je hebt tegenwoordig vast ook vlekverwijderaars voor ooievaarspoep, google maar. Omstreeks 1900 verdwenen de ooievaars uit Amsterdam en ruim honderd jaar later zitten ze er weer. Ze bezetten nesten in onder andere park Frankendael en het Vondelpark.

Ooievaars maakten in de middeleeuwen deel uit van het stadsbeeld is op afbeeldingen te zien. Ze beenden over markten niet gehinderd door het publiek want ze aten ratten en muizen en waren de opruimers van wat er op een markt achterbleef. Er werd zelfs een verordening uitgevaardigd dat ze daarom niet geschoten mochten worden. Over handhaving van zo’n verordening is niets bekend. En dan heb je natuurlijk hun eetpatroon: ze lusten weidevogels. Veel dorpen die de laatste jaren iets zichtbaars voor de natuur willen doen richten toch een paal op met een uitnodiging aan ooievaars. Tegelijkertijd is er een stroming die aangeeft: weg met die masten, ze moeten weer gewoon gebruik gaan maken van bomen. Leg dat maar eens aan ze uit. Maar nesten maken in bomen zijn ze niet verleerd, zoals te zien is aan nest langs het Apeldoorn kanaal.

Luister … een oehoefotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Ooit was er een radioprogramma waar luisterende vogelaars achter het gesproken woord een heel apart geluid hoorden. Er werd onderling gebeld en teruggeluisterd. Het facebooktijdperk was nog niet aangebroken. Het was echt waar, ze hoorden op de achtergrond de roep van een oehoe. Daar ging het in dit programma niet om maar de vogelwereld stond op zijn kop. Vogelaars trokken massaal naar die plek.

Half maart kreeg ik de kans door gaten in de stilte muur bij de steengroeve in Winterswijk  naar een oehoepaar te zoeken. Steeds als ik dacht hem te horen tetterde er een zanglijster doorheen. Voor sommige vogels zou afstandsbediening gewenst zijn om hun enthousiaste roep even te dimmen.  De vogelaars die ik bij de muur ontmoette wisten allemaal iets anders te melden. Door de vele regen was de muur afgebrokkeld, dus nest verstoord en wat al niet meer. Iemand vertelde dat er in Nederland zelfs wel 30 broedparen waren. Dikke duimverhalen dacht ik.

Maar de Oehoe Werkgroep Nederland noemt 2019 wederom een goed Oehoe-jaar met een record aantal van 30 territoria. Zo werden er bijvoorbeeld drie paren met een nest in Overijssel gevonden, vier in Noord-Brabant, tien in Limburg en zelfs vijf in Gelderland. Dus als iemand zijn vinger omhoog doet en zegt: luister ik hoor een oehoe. Dan is dat geen dikke duim waarneming, misschien.

Latex Leo,fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Zal hij er dit jaar weer zijn: Latex Leo. De pad die vorig jaar dacht dat hij de mooiste vrouw te pakken had toen een in een latex handschoen gehulde kinderhand hem oppakte. De jonge knul die met veel plezier mee mocht doen met paddenoverzetten vond deze innige omarming van zijn hand toch wel wat te veel van het goede. Meneer pad liet niet los. Zijn ouders namen hem mee naar het startadres, het huis van de coördinatoren Ina en Wolfgang Oude Aost. Voorzichtig schoof Wolfgang de handschoen van de kinderhand en deponeerde meneer pad die zich nog steeds innig vasthield aan de latex handschoen in zijn achtertuin. De volgende ochtend was Latex Leo verdwenen, vermoedelijk totaal teleurgesteld.
Al jaren verzorgen Ina en Wolfgang namens Dierenbescherming Nederland het paddenoverzetten in een deel van de wijken Zevenhuizen en De Maten. Dit jaar geeft de paddentrek weer eens een grillig beeld. Terwijl de padden in het westen van het land volgens Vroege Vogels op pad gingen bleef dat moment in Apeldoorn nog zeker twee weken uit. Nu liepen ze dit jaar ook eerder in De Maten dan in Zevenhuizen. Toen het zo warm was ontbraken de gewenste vochtige omstandigheden en toen het vochtig was lag de temperatuur te laag. In 2007 gingen ze al op 24 februari op liefdespad en dat ging door tot 10 april. In 2013 begon de trek pas op 9 april en binnen 9 dagen was alles  al voorbij. En de coördinator maar roosters maken. Dit jaar hebben zich veel mensen aangemeld dus roosters vullen zich makkelijk. Ook natuur in de stad blijft je verrassen. Meer weten over hoeveel er waar lopen? Kijk op:  www.paddennu.nl

Suffe Zutphen

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerHij stond met de verrekijker in zijn handen en liep ons enthousiast tegemoet bij het gemaal Nijenbeek in de Rammelwaard. ‘Heb je ‘m gezien’ riep hij al van verre. Wij hadden de zeearend ook gezien en waren blij dit met een andere vogelaar te kunnen delen, want zo’n vliegende deur zeilt niet dagelijks over je hoofd.
De vogelaar bleek één van de stadsecologen in Amsterdam te zijn die terug was op zijn geboortegrond. Dat doet hij jaarlijks een keer of twee. Zijn collegae zeggen dan: ‘Veel plezier in het suffe Zutphen’. Dit keer zou hij ze overtroeven met deze waarneming.
fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerOpvallend is dat op het nieuwe  informatiebord in de vogelhut zowel de zeearend als de visarend staan afgebeeld. Wie weet krijgen we hem bij de tweede IVN Zomaar Grasduinen wandeling op 26 januari in de kijker. De ecoloog die dit gebied dus al heel lang kent, vertelde dat hij zeker dertig jaar geleden in de bomen bij het gemaal ’s winters wel eens tachtig ransuilen had geteld. Vijftien jaar geleden heb ik er ooit acht geteld, daar was ik al dik tevreden mee. Die goede oude tijd, gaat hiervoor wel op.

Vers fotoarchief IVN-Apeldoorn

Dankzij vertraging in de trein raakte ik met een mij onbekende buurvrouw aan de praat. Haar zoon was idolaat van scheepvaart verhalen. Boeken, films, het Scheepvaart museum, hij genoot ervan. Bij een overtocht op de pont over het IJ zag hij zijn kans schoon en vroeg aan de kapitein: ‘Heeft u wel eens scheurbeuk gehad’.

Scheurbuik behoort tot het verre verleden nu er allemaal bewaartechnieken zijn voor groente en fruit. Het gaat dan niet alleen om fruit en groentes in potten en blikken, maar vooral de vrieskasten vol ingevroren gezond spul zijn niet meer weg te denken. Onlangs zag ik zo’n drijven kasteel de haven van IJmuiden verlaten, zeker acht dekken hoog. Ik zou wel eens in die voorraad ruimtes voor groente en fruit willen kijken. Geen scheurbuik te vrezen. Geweldig al dat handig ingevroren spul maar het energie verbruik van al die diepvrieskasten?

Tijdelijke typische bossenfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Ze verschijnen begin december en verdwijnen tegen 24 december, die tijdelijke bossen. Je ziet ze op hoeken van straten, in tuincentra en bij kwekers. Ze zijn er met en zonder kluit en in allerlei hoogtes. Het gaat over onze kerstbomen, die zoals velen weten geen dennenbomen zijn, maar sparren. De fijnspar heeft inmiddels het veld moeten ruimen voor een Blauwspar, een Nordmann, een Koreaanse zilversparblauwe of Servische spar. Bij bepaalde kwekers staat dat je ze tot 25 december kunt ophalen. Thuisbrengen kan ook.
Ik zie vaak de meeste creatieve oplossingen langs komen van mensen die hun boom vervoeren bijvoorbeeld op een skateboard.
Als je op internet kijkt zie je dat je ze ‘genet’ kunt kopen of ‘geïmpregneerd’. Ik dacht dat ze dan minder brandbaar waren voor bijvoorbeeld de horeca, maar ze behouden dan de naalden langer schijnt. De trend om niet alleen een boom voor binnen maar ook voor buiten te kopen wint terrein. Nu hebben we het alleen over echte bomen. De markt voor kunstbomen is eveneens eindeloos. Er zijn ook knutselpakketten om zelf houten bomen in elkaar te zetten.  December: In de ban van de boom. Veel plezier.

Wapperende witte lapjes

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerHalf oktober zie ik witte lapjes in het gras van het Oranjepark. De Vaantjes- of zakdoekjesboom staat nog in bloei, zijn tweede bloei. Zeker twintig jaar geleden dacht ik ‘Wie doet dat nou? Dat zou je hier toch echt niet verwachten? ‘ bij het zien van allemaal papiertjes in het park van het Oude Loo. Gedachten, die van hele korte duur waren, want een blik naar boven en het werd duidelijk waar die witte velletjes vandaan kwamen. Mijn kennismaking met de zakdoekjes- of vaantjesboom vergeet ik nooit meer. Uit de verte lijkt het papier, maar van dichtbij en in je hand voelen de schutbladen, die wel  vijftien centimeter kunnen worden, aan als zijde.

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerIk was verheugd toen ik hoorde dat omstreeks 2010 in het Oranjepark een zelfde boom werd aangeplant. Hij liet al vrij snel de lapjes rond 4 mei wapperen. Tijdens de dodenherdenking in het park waren die zakdoekjes symbolisch om een traan weg te pinken. Een oplettende bomen- liefhebster in Apeldoorn vocht de plaats van de Vaantjesboom aan. Onder die beuken had deze boom geen kans om uit te groeien. En ze kreeg gehoor. Een hele verhuizingsoperatie volgde in 2013. En nu bloeit die weer, in oktober. Hoe zal dat komend voorjaar gaan? Er is toch geen tijd om nieuwe knoppen te vormen? We gaan het zien op 4 mei.

Natuur en Chinese politiekfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Verhoef

Wild kijken met twee Amsterdamse kleinkinderen van 7 en 10 jaar. Waar kan dat beter dan op de Veluwe, onze achtertuin. We kwamen onderweg al in het groen gehulde mannen tegen met kijkers en fototoestellen waar je u tegen zegt. De Amsterdammertjes mochten even meegenieten van de foto’s die deze wildspeurders succesvol geschoten hadden. Alsof de zwijnen uit hun hand hadden gegeten. Zo dichtbij kwamen ze in beeld.
Tot twee keer toe zagen we onderweg een moeder zwijn met één jong. Ik benoemde dat dat bijzonder was.  Nog voordat ik uit kon leggen dat dit vermoedelijk het gevolg van de hete zomer was, keek de oudste mij aan en zei: ‘Dat is toch niks bijzonders. In China hebben alle mensen toch ook maar één kind.’ 

Het wespennestfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Er kwamen steeds meer mensen bij die zich ook verbaasden over zo’n bijzonder wespennest op de tak van een boom. ‘Het zit er al lang’ verklaarde een vrouw die haar hondje uitliet. ‘Misschien is het wel van zo’n hoornaar’ suggereerde een andere vrouw. ‘Mijn zus heeft een nest in haar tuin dat wel drie keer zo groot is’ opperde een derde vrouw. Met mijn verrekijker zag ik echter geen enkele vliegbeweging rond die vreemde gladde bobbel op de kale tak op ongeveer 3 meter hoogte.
De verbazing onder de boom speelde zich af bij een van de startplekken van de kunstroute Into Nature: Out of Darkness. Een fiets-  en wandelroute langs de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel.  Langs de route toonden 17 internationale kunstenaars hun werk. Toch maar eens binnen vragen besloot ik. ‘U heeft er al een gevonden’ riep de vrouw achter de balie blij verrast. Dit nepwespennest was een van de tientallen beroemde vogelnesten van Argentijnse kunstenaar Adrian Villar Rojas. Gemaakt van materiaal dat de vogels ook gebruiken. Ik herinner me de uitspraak van een collega IVN’er: als je iets ziet dat je niet kent of begrijpt is het kunst.

Liever niet samen in een tentje

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker‘Voor mijn man langs gaat een grote slang,’ riep ze door haar mobiel terwijl ze op de camping bij haar tent stond. Ze belde met een juffrouw van de ANWB vanwege een verontrustend lampje in de auto. Deze uitroep bereikte haar man niet. Zijn gehoor was niet meer wat het geweest was. De juffrouw van de ANWB antwoordde giechelend: ‘Naar die camping ga ik dus nooit.’ Zoals dat met slangen gaat zijn ze binnen de kortste keren glijdend verdwenen.
’s Avonds aan de koffie op de Sloveense camping tijdens een KNNV-kamp vertelde ze het verhaal. ‘En waar ging die slag naar toe?’ informeerde een van de andere tentbewoners? Ze keek mij glimlachend aan en zei: ‘Naar jullie tent en hij was zeker een meter.’ Die avond hebben we voor het slapen gaan alles in en om de tent opgetild. Ze kunnen mooi en boeiend zijn, maar toch liever niet samen in een tentje. Niemand heeft een foto van het dier kunnen maken. Een paar dagen later vond ik een afgeworpen slangenhuid op een pad vlakbij de camping. Een beter bewijs kan men zich niet wensen. Mijn schoonzoon stelde voor er een tasje van te laten maken.  
(tekst en foto Yvonne Zwikker)

Onverwachte wendingfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Volgens mij was de hype van Pokemon al lang voorbij. Maar ik spotte weer gebogen hoofden in het Mheenpark, figuren tussen de 15 en 40 jaar met het mobieltje in de hand. Even stilstaan, zaken intoetsen over het scherm vegen en weer op pad, lopend of met de fiets. Gebogen hoofde zien niets zei een legendarische tante van mij altijd. ‘ Kijk om je heen’ was haar boodschap en ‘loop rechtop’.
Ik stopte bij een moeder met haar zoon en vroeg of er belangrijke Pokemonfiguren in het park te vinden waren. Ze probeerden mij uit te leggen hoe het werkte maar zagen al snel in dat dat onbegonnen werk was. ‘Kijken jullie dan helemaal niet naar al die mooie bomen in het park’ verzuchtte ik. De moeder veerde helemaal op en kwam los van haar toestel. ‘We kennen al die bomen al. Daar staat de Watercypres en daar de Boomhazelaar.’ Ze wees inderdaad de goede kant op. ‘Dat hebben we geleerd van die naambordjes op de bomen. De hele familie kent ze.’ Toen ik langs de Watercypres fietste moest ik glimlachen. Maar wat bleek het bordje is verdwenen. Zijn die bordjes ineens collectorsitems of is dat typische zacht aanvoelende hout van die stam toch geen goede ondergrond voor schroefjes? Ik vermoed het laatste. We gaan op zoek.

Pluk maarfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Er zijn moestuinhouders die het werk in hun moestuin kunnen combineren met in het hoogseizoen op vakantie gaan. Terwijl er dan juist veel te oogsten valt. Dat zijn de tuinders die van harte tegen een vriend zeggen: ’pluk ze maar’. In dit geval betrof het de sperziebonen.
Wat schetst hun verbazing na thuiskomst van vakantie: alle bonen hingen er nog. Nu iets over tijd. ‘Maar waarom heb je de bonen niet geplukt’ vroegen ze aan de vriend, die verbaasd opkeek. ‘Dat heb ik wel’, was zijn reactie. ‘Ze waren heerlijk’.  Inderdaad had hij de bonen geplukt maar per ongeluk uit de moestuin van een buurman.

Afkeer en trotsfoto: wlfgang aost

‘He, wat schijn je daar onder mijn BMW’ klinkt het jolig. Vier mannen verlaten, fris gedoucht, met tassen tennisbaan De Sprenkelaar in de wijk Zevenhuizen. De banen baden in het licht. ‘Wij helpen de padden met veilig oversteken. Kijk maar er zitten er drie in de emmer’.  Nieuwsgierig komen ze dichterbij en kijken in de emmer waar de matbruine padjes via elkaars ruggen proberen hogerop te komen, richting het gewenste water. ‘Ja, wel eens van gehoord’ mompelt een van de sporters. ‘Pak je die zo met je handen vast,’ vraagt een ander totaal verbaasd, alsof we ons leven in de waagschaal stellen.
foto: wolfgang aost

We leggen uit waar ze vermoedelijk de winter hebben doorgebracht. Er is een avond geweest waarop de paddenwachten bij de tennisbaan 136 padden hebben geturfd die een duwtje bij de stoeprand nodig hadden. ‘Zitten die allemaal daartussen? Ik pak daar nooit meer een bal.’’ Het is fraai om te ervaren hoe die kleine weerloze  beesten bij de één juist gevoelens van afkeer oproepen, terwijl wij heel trots zijn als we er weer een kunnen helpen de veel te hoge stoeprand te nemen.  

Al elf jaar noteert Wolfgang Oude Aost de vangst aan padden, kikkers en salamanders op de locaties Sprenkelaar-Zuidbroek en De Voorwaarts. Maar nog langer is hij met zijn vrouw Ina de spil van de paddenwachten bij de activiteiten in het voorjaar, onder de paraplu van de Dierenbescherming. Stand dit jaar: 1543 bereikten met hulp het water, 73 werden levend uit een put gehaald, 7 overleefden een val in de put niet en 169 overleefden de weg oversteken niet. De padden vormden op alle fronten de meerderheid.

Fans van bakker Brilfotoarchief IVN-Apeldoorn

Niemand ziet de grote glimlach op mijn gezicht wanneer ik hoor waar de oefenexcursie van de natuurgidsen in opleiding plaats zal vinden. Wat de datum betreft kan ik, het doel zie ik helemaal zitten en bij de gedachte aan de locatie loopt het water me in de mond. Om de startplek te bereiken kom je namelijk langs Bakker Bril in Voorst. Een bijzondere bakkerij met geuren die je naar binnen lokken, waar je nog in de bakkerij kunt kijken en waar ze die verrukkelijke koeken met amandelspijs verkopen.
Jaren geleden was het voor het hele team van de natuurgidsenopleiding een gewilde pleisterplaats zoals op de foto uit 1996 te zien is: even wat krachtvoer inslaan. Wees gerust, we hebben het nooit gedeclareerd.  Niet voor niets bedacht ik vier seizoen wandelingen over het kerkenpad in Voorst. Daardoor kwam ik acht keer langs die speciale bakker.

Sinds 1852 is deze bakkerij aan de Rijkssraatweg 24 gevestigd. Vanaf 2010 zwaait de zesde generatie Bril er de scepter. Was er vroeger een oven die met rijshout brandend gehouden werd, later volgde olie als brandstof en nu is er een elektrische oven in een nostalgische emaillen jas gestoken. Als er weer een wandeling in Voorst of omgeving is, weten jullie waarom.  
Bron: www.bakkerijbril.nl

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Ruud KnolGesneuvelde Canadees

Het was een echte storm op 18 januari van dit jaar, dat kon je horen, voelen en zien. Na de kleurcodes buitelden de schademeldingen door de radio en over de buis. Je zag dansende daken en naar links zwenkende vrachtauto’s waar geen Tomtom meer vat op had. 
Bomen kunnen een hele ravage veroorzaken. Als natuurliefhebber moet je dat onder ogen zien. Sommigen hebben geluk, zoals die vrouw met haar kinderwagen die door een geruisloos vallende boom werd gestalkt, totdat boom en grond elkaar troffen. Het was een wonderbaarlijk gunstige afloop. Dat gold niet voor alle confrontaties met sneuvelende bomen.

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.ZwikkerIn Hoog Soeren is de boom ter nagedachtenis aan onze Canadese bevrijders omgegaan. Die boom met dat fraaie hekje en de gedenkplaat in de omgeving van het witte kerkje. Deze Amerikaanse eik was afkomstig uit het Achterpark van Paleis het Loo. Onder de eik is een fles met daarin een document begraven. Zou die fles nu boven water komen? Eindelijk een kans om een echte Canadese boom neer te zetten, een Maple leaf – een esdoornsoort - met bladeren in de vorm van het Canadese symbool in de vlag.

Winterse vlinderpassiefotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

‘Je raadt nooit wat ik morgenochtend ga doen’, zeg ik tegen een vriendin. Ze haalt haar schouders op. ‘Sleedoornpage-eitjes tellen’ zeg ik enthousiast. Succes verzekerd bij zo’n aankondiging in de winter. Na jaren pak ik de draad weer op. Nu de vlinderwerkgroep van onze IVN afdeling is opgeheven, mag ik  met de insectenwerkgroep van de KNNV mee als gastteller. Zij zetten het vlinderwerk van IVN voort.fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Het is zo verfrissend om midden in de winter met je neus in sleedoornstruiken te staan speuren. De meeste wandelaars met honden in het Zuiderpark kijken schichtig naar ons. Zo iets van – die hebben vast een taakstraf of ze zijn niet helemaal helder. Toch heb je ook volwassenen en kinderen die geïnteresseerd vragen wat we doen. Met enthousiasme vertellen we over onze passie: het tellen van de eitjes in de winter omdat de prachtige Rode Lijst vlinder zomers een verborgen leven leiden en zich dan amper laten zien.

In zo’n openbaar park glij je van hondendrol naar honden drol, maar dat weet je, dat is de prijs van de kick die je krijgt als je weer zo’n eitje ter grootte van een speldenknop ziet. Je vindt ze in een oksel van een tak of net boven een knop weten we. Deze ene ochtend hoor je 113 keer ‘Ík heb er een’.  De man van de Vlinderstichting, een van de zes gluurders, komt steeds even kijken of je het wel goed gezien hebt. De populatie in het Zuiderpark leeft voort! En de gemeente heeft zich serieus voorgenomen gefaseerd te snoeien. Ik heb het ze zelf horen zeggen.
Wie meer weten over deze Rode Lijst vlinder zie: www.vlinderstichting.nl

 

Knotten is zo slecht nog nietfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

‘U komt voor de tentoonstelling van onze stad’, vroeg een van de vijf vrijwilligers achter de balie van het kleine museum. Ze waren trots op hun werk zo te zien. Nee, ik kwam voor de geschilderde bomen. Beneden kon ik de bomen bewonderen, maar dan moest ik toch echt even naar boven om meer te weten te komen over de geschiedenis van de kleine fraaie stad. De bomen beneden, vooral een aantal geknotte wilgen vond ik prachtig. Omdat er maar weinig werken hingen ging ik op hun aanraden en uit beleefdheid de trap op. Het was aardig, maar ik was snel uitgekeken. ‘Wilt u de schilder even ontmoeten’ werd mij  gevraagd toen ik de trap af kwam. Die kans krijg je niet vaak.
Voordat ik er erg in had stond ik oog in oog met de kunstenaar. Hij vertelde me dat toen hij 25 jaar geleden in Nederland aankwam uit een van de Balkanlanden voelde hij zich als een geknotte wilg. En dat was terug te zien in zijn eerste werk. ‘Maar weet u’, informeerde ik hem, ‘geknotte wilgen zijn veel sterker dan gewone niet geknotte wilgen? Ze leven veel langer’. Hij luisterde aandachtig. ‘Zij kunnen tegen tegenslag’. Hij keek me aan en rechte zijn rug. ‘Dat ga ik onthouden’ zei hij met glimmende ogen. 

Natuur in de stadfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

De Apeldoornse buurt Het Loo stond op het IVN-zomeravondprogramma. Bij de voorwandeling troffen de natuurgidsen een citroen aan, geklemd tussen twee stammen van een meidoorn in een van de tuinen langs de route.  Ze bleven verbaasd staan. De eigenaresse zag hen en kwam gelijk naar buiten. IVN Apeldoorn kende ze wel. Ja, ze wist van de wandeling door haar wijk maar ze had die avond jammer genoeg andere verplichtingen.
Die citroen, zo vertelde ze moest voorkomen dat de specht haar boom verder zou beschadigen want hij zat er regelmatig te pikken. Ze had ergens gelezen dat spechten bang waren voor gele citroenen. De boom was al op leeftijd zag een van de gidsen. Dat klopte volgens de eigenaresse maar ze hoopte dat die toch nog een tijd mee zou gaan. Het zou kunnen, legde een van de gidsen uit, dat die specht juist probeert die boom een langer leven te geven door de insecten die de boom aanvallen op te eten. Hij gaf nog een aantal voorbeelden, waardoor de specht in een gunstiger daglicht kwam te staan. Ze dacht even na en vroeg of zij nu direct die citroen wilden verwijderen. Laat die specht maar komen was haar conclusie. Mooi zo’n betrokkenheid bij een boom.

Misleidende lolliesfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Als oranje toortsen stonden ze tussen de graven en het groen. Ik hoor mijn kleinzoon nog zeggen toen we ze samen elders zagen: Oma die bessen zijn vast heel lekker.’  Haarfijn heb ik hem uitgelegd dat deze bessen van de aronskelk , deze glimmende oranje lollies, zeer ongezond zijn, zelfs gevaarlijk. Hij was er van onder de indruk, dat de natuur je zo kan misleiden.
Oude begraafplaatsen bezoek ik graag. Het zijn groene oases. Bomen staan er meestal heel lang ongestoord want er worden zelden leidingen of wegen te worden gelegd of verlegd. Hier heerst rust. Een graf was omgeven met een rand heldere gele vetmuur. Dat moet vast een vrolijk persoon geweest zijn, fantaseer ik. Soms zie je kunst op graven die niet zou misstaan in een museum voor moderne kunst.
Als mijn einde daar is hoef ik geen plekje meer op aarde die toch al zo vol is. Ik verlaat de aarde door een schoorsteen. Een vriend van mij concludeerde: ‘Dan ben je als laatste groet nog wel even het milieu aan het verzieken met die uitstoot.’’ Tja, je kan het niet iedereen naar de zin maken.

Vervalsers

Een zomerkampfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikkerweek op de Hoge Veluwe. Werken aan het landschap, een uniek landschap. ‘Kijk nou eens’ mompelt een gebukt staande collega veldwerker. ‘Het is niet te geloven’ vervolgt hij met meer volume. Anderen laten het gereedschap vallen en willen zien wat hij ziet: een beginsel van een maretak. We kijken onze ogen uit. De dichtstbijzijnde bollen zijn in Limburgse populieren te vinden.
Terwijl allerlei oplossingen voor dit raadsel over de toonbank gaan, stopt er een echtpaar op de fiets. ‘Daar was het zo ongeveer, waar zij staan’ zegt de vrouw. ‘Wij hebben mistletoe gevonden’ verklapt gelijk iemand onze verrassende vondst. ‘Het is niet waar’ zegt de vrouw stralend. ‘Het  is aangeslagen’, roept ze naar haar partner. ‘Dat hebben wij daar twee jaar geleden aangebracht, goed aangedrukt met de lijmsubstantie uit het besje.’ Wat een idiote samenloop van omstandigheden dat de floravervalsers juist kwamen aanrijden op het moment dat de gevolgen van hun daad gevonden werden. Ons kampopperhoofd krabde zich nog eens extra achter de oren. Een kusceremonie zit er niet, daar is die nog veel te klein voor.

Wachten op woordenfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Alleen met mijn vader ging ik een hele enkele keer wandelen in Den Haag, mijn geboorte stad. Mijn moeder liep al de hele dag in het huishouden, vond ze. Mijn broer had een grote liefde voor treinen. Oog voor de natuur kreeg ik niet mee van huis uit. We kwamen vaak al snel per ongeluk op het beginpunt terug of heel ver daar vandaan. In de Wassenaarse dierentuin, die toen nog bestond, was dat veiliger. Er stonden bordjes, pijlen en een hek erom heen.
Op het bordje van de Beo, zo’n geel zwarte schreeuwerd, stond dat hij kon praten. Mijn vader had zich voorgenomen dat hij dat die dag toch echt eens wilde horen. Ik vond het allemaal te lang duren en huppelde door. Eindelijk zag ik mijn vader aankomen met een grijns op zijn gezicht. ‘En’, vroeg ik, ‘zei die wat?’ ‘Ja’ grinnikte mijn vader, ’dat wil je niet horen.’ ‘Wat dan,’ hield ik aan, nu echt nieuwsgierig geworden. ‘Dat was het wachten waard’ stelde hij me nog even op de proef. Na een stilte gaf hij de woorden van de Beo prijs. Hij had gezegd: ‘Rot op.’

Echte heldfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Bij het Zevenhuizense sluisje over het Kanaal viel iets te zien wat ontroerde, dat was aan de gezichtsuitdrukkingen af te lezen. Jong en oud hing over de leuning. In het water aan de lage kant van de sluisdeur zwom een moeder eend met drie pulletjes. Ze kwaakte voortdurend. Twee kleine pulletjes zwommen aan de andere kant van de sluisdeur. Ze piepten hartverscheurend en schoten angstig door het water dat vergeven was van de plastic zakken, bierblikjes en plastic flesjes. Een dramatische aanblik. Ze hoorden elkaar wel maar zagen elkaar niet. Iedereen zei en vond er wat van. Al die mensen maakte de dieren alleen maar onrustiger. Misschien was het zonder publiek gewoon goed gekomen. Die drie pulletjes zaten immers ook aan moeders kant.
Toen kon een meisje van een jaar of dertien het niet langer aanzien. Ze trok jas, schoenen en trui uit en plompte tussen het afval. Echt zwemweer was het nog niet bepaald. De eendjes schrokken zich wezenloos. Wat een vreemde grote eend! Ze doken onder. Maar ze kreeg ze te pakken en zette ze over de sluisdeuren. Mijn kleinzoon die achterop mijn fiets zo ongeveer eerste rang zat verzuchtte:  ‘Dat is nou een echte held’. Altijd als we langs het sluisje fietsen, komt de indrukwekkende herinnering weer boven. 
Op de foto het sluisje zonder drijvend afval. Het beeld zoals het meestal is, maar die dag echter niet. Uiteraard geen fototoestel bij me om deze heldendaad te vereeuwigen.

Valse vogelgeluidenfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

Ook als we voor de derde keer stil staan bij de excursie die ik begeleid, laat het hoge piepje zich niet meer horen. Ik weet het zeker. Het is het specifieke geluid van een goudhaantje. Over dat vogeltje met het gewicht van een pingpongbal valt veel te vertellen. Maar eerst weer luisteren. Wel vreemd dat het stil is zodra we stil staan. Totdat iemand ineens ontdekt dat de hoge piep komt van een wiel van een wandelwagen van een van de deelnemers.  
Een andere keer onderweg met een hele groep vogelaars horen een aantal ineens iets bijzonders. Dan gaan wijsvingers in de lucht en hoofden draaien alle kanten op. Wat kan dat voor een vogel zijn? De meeste spannende namen gaan fluisterend rond totdat iemand zegt: ‘Wat een piep, dat gehoorapparaat is ook aan een nieuwe batterij toe’.
Vogelgeluiden zijn al zo moeilijk. Dit soort ervaringen maakt het nog moeilijker dan het al is. Maar wel leuk voor het verhaal achteraf. En…die dingen achter je oren maken dat je veel langer van alles kunt meebeleven, dan maar zo nu en dan een valsmelding.

Luisterboomfotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y.Zwikker

De humor ligt op straat, of in dit geval: hangt aan een boom. Ooit wandelde ik met een journalist door het Mheenpark toen zijn oog op een pc muis viel die aan een tak hing.  De bungelende muis aan het snoertje boeide hem. Hij zag een verhaal. Het kostte even tijd hem weer bij het IVN-onderwerp van deze wandeling terug te brengen: gewone bomen.
De koptelefoon van deze foto kwam ik tegen bij het nalopen van een ommetje in Orden. Je hebt niet alleen luisterboeken, maar dus ook luisterbomen. Bevestig aan de koptelefoon een stethoscoop en het beluisteren van de sapstroom behoort tot de mogelijkheden. Deze tak van sport wordt echter door weinig IVN’ers bedreven.

Lente lammetjesapd-gg lammetjes_foto_Y_Zwikker.jpg

De schapenhouder was verbaasd over de geboorte van twee lammetjes op 30 december 2016. De foto en tekst haalden de Apeldoornse krant. Nou daar was ik verbaasd over. De schapenhouder  heeft toch zelf de ram uitgenodigd om zijn kunstje te komen doen. Hij weet toch als geen ander dat ongeveer 146 dagen later die aandoenlijke lammetjes het levenslicht zien terwijl het nog helemaal geen lente is. Of de ram 126 dagen geleden zijn werk gedaan heeft was zeker op witte vachten feilloos af te lezen aan de opvallende kleurstrepen. De stiften laten zien met welke ooien de ram half haasje over heeft gedaan. Ik vind die strepen een dissonant in  het landschap. Als ik een schaap was zou ik balen van zo’n merkteken.

apd-gg lammetjes2_foto_Y_Zwikker.jpgMet het oog op een gunstige prijs voor het lamsvlees rond de Paasdagen rekenen een aantal schapenhouders precies uit wanneer het hek voor de ram zal worden open gezet. Het vlees moet dan niet te mager en niet te vet zijn. Achter de geboortegolf van lammetjes zit vaak gewoon een puur economisch verhaal. Hoe dan ook, ze zijn vertederend. Ieder jaar weer.  Als je ze aait is de vacht ruwer dan je verwacht. Geniet gewoon van ze in de wei of op het bord. Ze brengen ons midden in de winter een lente gevoel.

Replicafotoarchief IVN-Apeldoorn

Terwijl ik erlangs fietste dacht ik maar heel even: ‘Wat doet die reiger daar in die kruin van een laag boompje.’ Je zag het eigenlijk meteen al, die is nep. Het was een bizar gezicht. Reigers nestelen wel in bomen met hun lange poten en brede vleugels, maar niet in kleine boompjes in een straatje. Nepreigers zijn in, er is een hele handel in die beesten. Via Bol.com heb je er al eentje van 72 centimeter voor 17 euro.
Op een woonboot zag ik twee reigers tegenover elkaar staan. Een mens denkt daar van alles bij bijvoorbeeld ze verteren in alle rust de mol die ze net verorbert hebben, ze filosoferen of zijn verliefd. Toen ik wat langer keek zag ik dat bij de ene reiger de veren bewogen en bij de ander niet. Het was een zeer geslaagde replica. 

Ezelsbruggetjefotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Y,Zwikker

Als beginnend vogelaar zijn buizerds favoriet. Je komt ze in het buitengebied tegen, zittend op een paaltje in het weiland en langs de snelweg. Vooral in de winter kan je deze vogel spotten, dan zijn er veel wintergasten. Als een vogel stil zit is dat heel sympathiek. Ze zijn er in allerlei kleurvariaties. De gebogen snavel van een roofvogel was een helder kenmerk, leerden ze mij. Evenals het ontdekken van de gele poten. Onmiskenbaar een buizerd. Ik slurpte de kennis op.
Maar ik zal nooit vergeten dat een bevriend vogelaar wees naar een buizerd met een lichte veren- krans als een ketting om zijn nek. ‘Als je die ziet, met zo’n verenkrans dan weet je dat die vogel uit Noorwegen komt.’ Ik heb toen niet de knipoog gezien die hij achter mijn rug met de andere doorgewinterde vogelaars deelde. Ik was zo blij met weer een wetenswaardigheid en zo’n leuk ezelsbruggetje. ‘Handig om te onthouden. Dat doet me denken aan de Noorse truien met zo’n ingebreid patroon,’ hoor ik me nog zeggen. Als ik weer zo’n buizerd met een Noors patroon zie kan ik een glimlach niet onderdrukken. 
(foto: Evelien Schermer)

Tweede leven van mijn koffie-drab

fotoarchief IVN-Apeldoorn foto:Yvonne ZwikkerJaren hebben we ons koffie-drab met een goed gevoel door de gootsteen gespoeld. Dat zou prima zijn voor de afvoerbuizen. En dan ineens lees je dat je daar helemaal fout aan hebt gedaan. Een afvoercheck liet gelukkig zien dat wij het afvoersysteem geen blijvende schade hebben bezorgd. Dan komt de tijd dat velen om je heen een koffiezet apparaat met pads aanschaffen. Onder het mom van gun jezelf een lekker bakkie. Maar dat afval van die tinnetjes en pads stond ons tegen.  
We zijn inmiddels helemaal in onze sas met de percolator. Geen koffiefilters, pads of tinnetjes. Maar uiteraard wel koffieprut, -dik, -drab, -gruis, droesem of hoe je het ook noemen wilt. Lees ik nou ineens op http://koffiebean.nl/nl/tips-voor-koffiedik/ dat het toch prima is als ontstopper voor toilet of gootsteen. Bovendien is het ook uitstekende compost, weert naaktslakken, poezen en insecten, prima scrubmiddel, vermindert cellulitus, geurverdrijver uit schoenen, krassenverwijderaar op meubels. Te gek, een rijk tweede leven. Maar wie heeft nou gelijk wat die gootsteen betreft? Ik zal maar eens in het koffiedik gaan kijken dan komt het juiste antwoord wel boven drijven in de drab.

Kennisklepje

foto archief IVN Apeldoorn (foto Yvonne Zwikker)Nog voordat we een stap in het bos gezet had, deed ze haar contactlenzen uit en borg ze zorgvuldig op. ‘Zo’ verzuchtte ze met genot in haar stem. ‘Het wordt nu allemaal waziger, maar moet je ruiken, moet je horen.’Ik moest even slikken. Ik had een hoofd vol wetenswaardigheden die ik haar wilde laten zien aan bomen en bloemen. Ze had met mij naar het bos gewild en ik nam aan dat ze dat deed om mee te genieten van mijn kennis, van de schoonheid van details. Maar dit ging dus even anders.

Het werd een heerlijke wandeling met aandacht voor elkaar en soms samen stil zijn op een bankje. Het bos vormde een imposant decor met vijftig kleuren groen. Voor iemand die het kennisklepje graag open zet was dit een boeiende beleving. Ik ondervond dat de natuur beleven op veel manieren kan. De natuurzendingsrang waar ik als enthousiaste IVN’er mee behept ben kan je ook gerust eens thuis laten of temperen. De natuur zorgt er zelf wel voor dat hij gezien en gehoord wordt als voor- of achtergrond. Sindsdien las ik met publiek soms een stilte moment in tijdens een wandeling als de omgeving zich daartoe leent.

Hooibalenkunst

foto archief IVN Apeldoorn-foto_y_zwikkerDe tijden dat hooi door menskracht met behulp van een hooivork op een kar werd getild liggen ver achter ons. Alleen schilderijen met deze idyllische taferelen resten ons. Hoe idyllisch ze waren kun je ook afvragen.
De vooruitgang zorgt voor pakketten hooi waar geen hooivork meer aan te pas komt. Soms zijn de balen bijna vierkant soms in de vorm van een rol of reuzenpoef. Een hele enkele keer is het hooi nog zichtbaar maar meestal is het hermetisch verpakt in glimmend plastic in de kleurvariaties: zwart, wit, lichtgroen en legergroen.
Je kunt het zien als nieuwe landschapselementen. Ze zijn trouwens niet meer weg te denken uit het veld. De meest creatieve stapelingen verschijnen aan de horizon. Zelfs bergen worden ermee gebouwd. Onlangs zag ik pakketten met half zwart en half groen plastic. Kunstzinnige bakens in het landschap. Maar ook zag ik een wal van rollen die was afgedekt met een doek. Wat was er te verbergen: schaamte voor zoveel kunststof in de natuur?

Balkonprints

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach De meningen waren zeer verdeeld onder de Beekbergenaren over het zeer opvallende groene appartementencomplex aan de Herman Coertsweg. De een zei: ‘Spuug en spuug lelijk’. Een ander vond: “ Iemand die zoiets bedenkt moeten ze ophangen.’ Maar je hoorde ook: ‘’ Leuke, gewaagde bouw voor Beekbergen.’ Het staat er al weer een aantal jaren en is inderdaad zeer gewaagd in het zo rustige dorp. Niet zozeer vanwege de vormgeving maar wel vanwege de kleurcombinatie en de gebruikte materialen. Als je een kleurenstaal bekijkt komt de kleur het meeste overeen met appelgroen, Granny Smith’s wel te verstaan. Nou zijn er weinig appelgroene huizen, zeker niet in Beekbergen.

De frisgroene wanden passen bij de bewerkte platen van de balkons. Het is doorzichtig met een opdruk in allerlei tinten groen. Als je dichterbij gaat kijken zie je dat er de bladeren van de ginkgobomen op zijn afgebeeld. Ginkgo bladeren zijn heel bijzonder van vorm. Onlangs was ik in Weimar de stad van Goethe, die zijn hart aan de ginkgo verpand had. Zelfs bij de VVV kon je ginkgostekken kopen. Ik moet bekennen dat ik ook een zwak heb voor die bladeren. Dus jullie snappen het al, dit gewaagde staaltje architectuur heeft dankzij die balkonprints iets positiefs in mij losgemaakt. 

Boenen geblazen

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach ‘Buurman, wat heeft u gedaan?’ Ze was meer verwonderd dan boos. ‘Kom eens mee’.  En zo liep onze vriend achter haar aan en zag de blauwe auto van zijn buurvrouw met een waas van roestbruine vlekken op de lak, de spatborden en  de ramen.  Als kunstobject was het wel bijzonder, maar dat was de bedoeling niet.

Omdat de rododendrons er wat verpieterd bij hingen had onze vriend de sproeier er met groot bereik op gezet. Urenlang ging een waaier van stralen over de planten, maar ook over de heg waarachter de blauwe auto stond.  Ze gingen vier weken op vakantie dus dit was wel even nodig. Zo lang het water spetterden leek er niets aan de hand, maar die nacht droogde het water,  dat uit zijn zelf geslagen pomp kwam,  op. De volgende dag werd het resultaat zichtbaar, alleen de buurvrouw zag het pas aan het begin van de avond.  Juist op het moment dat onze vriend eens even lekker onderuit wilde gaan zitten omdat alles voor de vakantie klaar stond . Niks onderuit zitten. Uren hebben ze gepoetst op die hardnekkige ijzerneerslag. Het kwam allemaal weer goed.

Nog maanden was aan het grind te zien waar de sproeier wel en niet gekomen was. Allemaal puur natuur. Dus ouders: kinderen die in ijzerrijke beken spelen, geef ze hele oude kleren aan anders is het boenen geblazen! En er zijn nogal wat van deze beken in Apeldoorn

Heel Holland timmert

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach Volgens mij is er geen land ter wereld waarvan de inwoners zo enthousiast nestkastjes timmeren en ophangen.  In Nederland blijft geen plankje onbenut. In Hoog Soeren zag ik een nestkast met Mondriaan design, elders zag ik nostalgische trapgevels als front  gefiguurzaagd.  Zouden de vogels daar van onder de indruk zijn?  Bij een wedstrijd nestkasten ontwerpen hangt de humor aan de boom. Een kast in de vorm van een kat bijvoorbeeld. Door de open bek kan de vogel naar binnen.

Natuurorganisaties hebben de activiteit ´nestkasten timmeren´ in de top tien staan voor kinderen. Menige duim moet het ontgelden. Dan is uilenballen pluizen veiliger. Samen nestkasten timmeren op school, wat is er gezelliger. Handige opa´s zijn daar zeer welkom.
Er zijn huizen waarvoor op alle bomen nestkastjes te vinden zijn.  Wie herinnert zich niet de nestkasten aan de Loolaan; een kunstproject als onderdeel van de Triënnale, nestkasten in pasteltinten. Er kwam een storm aan protesten. Maar toen de nestkasten gratis opgehaald konden worden, was de rij bijzonder lang.

Dankzij al die nestkasten is er weer meer voer voor bijvoorbeeld de sperwer, die het steeds beter doet in de stad. 

Blauwe reigers met horloge

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach Ze zitten er niet meer, de blauwe reigers in afwachting van de man met de gevulde fietstassen. Er valt niets meer te halen schijnt. Misschien is de vogelvoederman ziek, verhuisd, overleden of hij heeft een voederverbod gekregen? Als ik naar mijn oppasdienst liep langs het Amsterdamse Frankendael park zaten de vogels ’s ochtends stipt tegen elf uur te wachten. Alsof ze een horloge om die lange poten hadden.

Op een winterse topdag telde ik eens achtentwintig reigers, twee ooievaars en ontelbaar veel duiven. Alle lantaarnpalen in de directe omgeving waren bezet, de takken van de beuk bogen door en het gras zag grijs van de duiven. Als de man van weinig woorden arriveerde was het een geklapwiek van jewelste. Er was een pikorde; eerste de ooievaars dan de reigers en tot slot de duiven. Er bleef geen korrel over.

Je kon voordat de man arriveerde de reigers op vier meter afstand passeren. Op zo’n uniek moment kan je goed zien hoe prachtig dat verenkleed is. Ze zaten ineengedoken. Ze leken te slapen, maar er ontging hun niets. Deze softe winters zijn gunstig voor deze vogels. Nog even en ze krijsen weer hoog in de bomen rondom hun nesten in het park midden in de stad. Dat manoeuvreren tussen de takken met die lange poten en brede vleugels is ook een heel gedoe, zeker als je dan ook nog eens een lange tak voor de renovatie van je nest bij je hebt. 

Aanstootgevend en geraffineerd

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach ‘Kan je nog een duivelsei op de tafel gebruiken’, vraagt een IVN collega. ‘ Er waren er zeker veertig dus eentje kan best.’ Even later komt hij terug met een ei met een manchet. We leggen het vreemde geval, dat licht blubberig aanvoelt tussen de andere spullen op de Natuurvraagtafel in Berg en Bos. Het is de dag van Speuren naar sporen. IVN Apeldoorn heeft voor deze gelegenheid een paddenstoelenroute uitgezet en een duivelsei hoort daar helemaal bij. Het ei is immers het beginstadium van de grote stinkzwam: de paddenstoel die zich erotisch opricht als het ei openbreekt. We hopen dat de paddenstoel op de tafel in de loop van de dag zijn unieke vorm zal laten zien en dat je de aasgeur zal kunnen ervaren.  Het is die dag 20 graden, belachelijk warm voor paddenstoelen. Maar het blijft helaas een ei.

Het verhaal gaat dat op Engelse landgoederen de bosarbeiders deze paddenstoel moesten verwijderen omdat de jonge dames deze herfstvrucht met zijn aanstootgevende vorm niet mochten aanschouwen. Maar je kan je ook voorstellen dat ze verwijderd werden omdat de aasgeur niet echt aantrekkelijk is. Inderdaad tref ik die ochtend zeker veertig eieren aan in de fietsenstalling van Berg en Bos, rondom bomen. De meeste verkeren nog in het ei stadium. Wat zullen de aasvliegen de komende dagen aan hun trekken komen. Zij zullen gretig op de geur afgaan, waaraan de paddenstoel zijn naam ontleent: de grote stinkzwam. Door hun bezoek aan deze zwam verspreiden ze de sporen die in de groenzwarte smurrie rondom de top zitten. Geraffineerde stank dus.

Brons

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach Dat ik erg teleurgesteld ben is overdreven, maar toch. Mijn favoriete nationale vogel heeft brons gekregen: de mus. Het is even slikken. Tegen de grutto heb ik niks, maar het feit dat hij maanden ons land verlaat vind ik een groot minpunt voor een ‘nationale’ vogel. Ik weet het, dat is om te overleven. Als hij hier dag in dag uit zou blijven was er geen een grutto meer. En om voor nageslacht te zorgen is hij van ons land afhankelijk. Ik verdenk  toch alle gruttowerkgroepen ervan tien keer hun stem  te hebben uitgebracht.

Geef mij maar de mus. Zo oer Hollands. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Ze maken zich druk om  niks.  Mensen en mussen horen bij  elkaar. Kijk maar naar de terrassen waar ze loeren op je koekje.  En dat samenhokken is geweldig. Er zijn woningbouwverenigingen die huizen opleveren inclusief een mussennestkast. Dat zegt heel wat over de populariteit van dit beestje.
Met de grutto gaat het slecht, daar doet de mus met halvering van het aantal niet  voor onder. Al die extra maatregelen die nu bedacht worden voor de grutto maken me een beetje jaloers. Die kan de mus ook gebruiken. Dus in het kader van heel Holland timmert roep ik iedereen op een mussenkast te timmeren.  Een simpel voorbeeld vind je op de foto en uiteraard op internet.
Maar goed,  wie weet komt binnenkort de verkiezing van de nationale boom, het nationale onkruid of insect. En wie weet  wint mijn favoriet dan wel.

Wenskaarten

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach ‘Toon mij uw kerstkaart en ik zal zeggen wie u bent’ was ooit de aanhef van een artikel in het tijdschrift psychologie. Ik heb wel eens alle kaarten bewaard en ze het volgende jaar geretourneerd naar de afzenders, met een verse wens erbij. Het is toch zonde ze slechts een keer te gebruiken. Ook heb ik eens een kaart met een soort scheurkalender gemaakt, zodat men de komende jaren steeds een andere tekst kon gebruiken. Maar het volgende jaar had de knutseldrift mij toch weer in zijn greep.

Tegen het einde van het jaar kolkt de fröbeldwang door mijn aderen. Omdat ik de kleuterschool gemist heb, ben ik nog altijd bezig die knip- en plakachterstand in te halen, met heel veel enthousiasme trouwens. Zo langzamerhand behoor ik tot de fossielen die  de kaarten nog zelf maken. Soms denk ik: dat is niet goed voor het milieu al die kaarten, ik doe het niet meer. Maar dan besef ik weer hoe verrassend het is de enveloppe open te maken, te kijken wie er aan je denkt en te lezen wat je toegewenst wordt. Ik vermoed dat foto’s met een besneeuwd Nederlands landschap wel eens een collectors item kunnen worden, gezien de klimaatverandering. Daarentegen bloeiden tussen kerst en nieuwjaarsdag eind 2014 nog 280 soorten planten, dus komen er nieuwe kansen voor fotografen in Nederland, los van alle foto’s uit  verre vakantieoorden.

Dit jaar bedacht ik een tekst bij een vervallen schuur. Zo’n schuur die een ideale plek is voor vogels, insecten en kleine zoogdieren:
Wie de schoonheid van verval kan inzien,
hoeft de toekomst niet te vrezen.

Hij is het niet geworden, want manlief vond deze tekst aanstootgevend.

Stilte gezocht

foto archief IVN Apeldoorn- groene glimlach Vermijd 6 februari als je stilte zoekt..............
Vorig jaar op een zaterdagochtend in februari naar het bos leek ons een juist tijdstip om van de zo aantrekkelijke stilte te genieten. Zaterdag is een ochtend voor boodschappen, sporten en klussen. Het was februari. We gingen in het Appense bos bij Klarenbeek een route nalopen.  Al onderweg kwamen we rijk versierde praalwagens tegen, allemaal richting Klarenbeek. Het werd duidelijk waar die naar toe gingen. Op de weg grenzend aan het Appense bos stelde de Carnavalsoptocht zich op. Daar probeerden zij naar hartenlust het bereik van hun installaties uit.
In gedachte zag ik vogels met verschrikte ogen zich vastklemmen aan een tak. Dassen mopperden naar mijn idee in hun burchten.
Dit jaar wordt de optocht gehouden op zaterdag 6 februari vanaf 13 uur, het is een van de grootste in Gelderland.  Jullie zijn gewaarschuwd. Als je de stilte zoekt: blijf thuis. Wil je genieten van deze cultuurhistorische leut, die jong en oud creatief bindt, stel je op langs de route. Dat mag ook uiteraard.