Ommetje Concertgebouwbuurt

2.7 KM
(0)

De Concertgebouwbuurt bestaat voornamelijk uit lange, lommerrijke straten. Dit ommetje voert je dwars door en langs de buurt. Toen deze huizen rond 1900 gebouwd werden, stonden het Concertgebouw (1883) en het Stedelijk Museum (1894) als enige gebouwen in een uitgestrekt polderlandschap.
Tegelijkertijd werd er gebouwd in de Pijp waar de indeling van de huizen hetzelfde grondpatroon heeft maar wel een andere maatvoering.
Het aantal bewoonerbare kubieke meters is in de Concertgebouwbuurt opmerkelijk hoger. Echt chique zijn de huizen aan het Vondelpark, zoals in de Van Eeghenstraat. Deze kapitale, vrijstaande villa’s zijn nu vrijwel allemaal kantoorpanden, ambassades of hotels.
Het ommetje voert je dwars door en langs de Concertgebouw-buurt. Je loopt tot aan de Apollobuurt waar je verschillende voorbeelden van de Amsterdamse School kan bewonderen. Het Amsterdams Lyceum is daar een mooi voorbeeld van.
Tijdens dit ommetje kom je een bonte kleurenpracht van bladeren, vruchten, zaden en bessen tegen. Langs de straten staan onder meer iepen, platanen, meidoorns en op de pleinen vind je kastanjes. Een strook langs het water is volop begroeid met majestueuze haagbeuken, linden, essen, esdoorns en vleugelnotenbomen. De bladeren verkleuren in de herfst tot de mooiste herfsttinten van rood, oranje, geel tot allerlei bruintinten.

Locatie

Van Eeghenstraat, 1071 GK, Amsterdam
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina