Rondleiding door kunst en cultuurtuin Frankendael

Een wandeling met cultuurhistorische, ecologische en botanische elementen

Zaterdag 19 maart geeft Ronald Rave een rondleiding door het prachtige Park Frankendaal. Het park is de ‘kunst‐ en cultuurtuin’ van de Watergraafsmeer. Een park met bijzondere cultuurhistorische, ecologische en botanische elementen omgeven door prachtige waterpartijen en bereikbaar door elegante voetgangersbruggen. De historische tuinen rondom buitenplaats Frankendael zijn in oude luister hersteld. Ronald laat jou graag de bijzondere plekjes zien van dit historische park. Laat je gidsen en beleef de natuur van het moment. Het is altijd net even anders dan je zou verwachten. De rondleiding is van 11:00 – 12:30 uur en het verzamelpunt is bij de hoofdingang van Frankendaal aan de Middenweg. Aanmelden kan via de mail bij Ronald Rave.

Geschiedenis

De Watergraafsmeer werd in 1629 drooggemaakt. In de loop van de zeventiende en achttiende eeuw werden er ruim veertig hofsteden en buitenplaatsen aangelegd, waarvan alleen Frankendael nog bestaat.

Omstreeks 1733 breidde de eigenaar het landgoed uit en gaf hij Frankendael het huidige aanzien. In de loop der jaren is in de tuin veel veranderd, maar in het interieur is de 18de-eeuwse indeling en afwerking met stucwerk en betimmeringen grotendeels bewaard gebleven. Vanaf 1835 werd het park gedeeltelijk opengesteld voor de gegoede burgerij. Het park werd een pleziertuin waar Amsterdammers konden recreëren: wandelen, naar muziek luisteren en dineren.

Gemeente Handelskwekerij

In 1866 kocht de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouwmaatschappij Linnaeus het huis en het park, en maakte er een boomkwekerij van. In 1882 kocht de gemeente het terrein en vestigde er de Amsterdamse Stadskwekerij. In 2008 werd bij archeologisch onderzoek mogelijk de oude oranjerie teruggevonden van de buitenplaats Toen de stadskwekerij in 1998 werd opgeheven, startte de aanleg van park Frankendael. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral in de winter van 1944-1945, waren er grote tekorten, ook aan brandhout. Tegen inlevering van een bon konden mensen bij Stadskwekerij een pakketje hout krijgen.

De kas

Tegenwoordig is Park Frankendael een geliefd buurtpark. De grote schoorsteen van de Stadskwekerij staat er nog steeds, net als de oude kweekkas uit 1926. De kas zou eigenlijk gesloopt worden, maar uiteindelijk kreeg het acht meter hoge gebouw een nieuwe bestemming. Sinds de renovatie is biologisch restaurant en kwekerij De Kas er gevestigd.

Meedoen met de excursie?

Het verzamelpunt is de hoofdingang van Frankendaal aan de Middenweg te Amsterdam

Foto: IVN

Tekst: Jan Grimminck

 

19 maart 2022 - 11:00
Wanneer
zaterdag 19 maart 2022 11:00
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Deel deze pagina