IVN Amstelveen
Overig
Op
donderdag12dec201919:30

Wiskundige patronen in de natuur. Winterlezing

Donderdag 12 december organiseren we een winterlezing met deze titel.

De kosten voor de avond bedragen 5 euro en u dient zich van te voren aan te melden door een mail te sturen naar ivnwinterlezing@gmail.com.

U krijgt dan verder bericht hoe de betaling dient te geschieden.

Inhoud van de lezing:

De manier waarop de zaadjes in de zonnebloem georganiseerd zijn is opvallend, kijk maar op de foto hierboven. De spiraalvormige structuur is duidelijk herkenbaar. Zou daar een soort ordeningsprincipe achter zitten. Het antwoord is simpelweg JA. Als je alle spiralen bij elkaar optelt, dan zijn dat er bijna altijd 21, 34, 55, 89 of zelfs 144. Dit zijn getallen uit de zogenaamde Fibonacci-reeks. Voor het aantal bloemblaadjes aan een zonnebloem geldt hetzelfde. Ook de bij, die op de foto staat, heeft er in zijn stamboom mee te maken. Tijdens de lezing wordt ingegaan op de herkomst van deze reeks en waar je de die allemaal tegen kunt komen. Zo wordt ook de groei van bladeren aan planten beïnvloed door Fibonacci. De begrippen Gulden Snede en Gouden Hoek spelen hierbij een belangrijke rol.

Verder besteden we aandacht aan symmetrieën in de natuur. Ook hier is er weer een mooi verband met de bij. In honingraten is duidelijk een zeskantige vorm te herkennen, net zoals overigens bij basaltblokken, ijskristallen en de huidschubben van reptielen.

We gaan in op de merkwaardige tekeningen die je op de huid van verschillende dieren aan kunt treffen en gaan op zoek naar een verklaring daarvoor. Hier komen we de briljante Britse wetenschapper Alan Turing tegen, die in de jaren 50 een aanzet gaf voor het begrijpen van al deze ingewikkelde patronen.

We sluiten af met een nog moderner concept dat in de natuur veelvuldig voorkomt, de fractale opbouw van heel veel organismen en elementen uit de niet levende natuur. De Amerikaanse wiskundige Mandelbrot ontdekte in de jaren zestig van de vorige eeuw de fractale structuur van veel fenomenen.

Kortom, een avond om niet te missen.

P.S. De lezing wordt gegeven door Henk Breij, natuurliefhebber en oud wiskundedocent.

Algemene informatie

donderdag 12 december 2019 - 19:30