IVNjeugd-stand in Dierenpark Amersfoort in de voorjaarsvakantie Landschap

IVNjeugd-stand in Dierenpark Amersfoort in de voorjaarsvakantie

Amersfoort 7 april 2022

De jeugdnatuur-werkgroep werd benaderend door Carlijn Speksnijder van Dierenpark Amersfoort met de vraag of wij het leuk zouden vinden om rond de opening van “de kwetterterp” in de voorjaarsvakantie met een stand, en mogelijk activiteiten, in het dierenpark te staan gedurende enige dagen. (zelf in te delen) Ook Utrechts Landschap en de vogelbescherming waren er voor benaderd.

Met die vraag heb ik via Apps en nieuwsbrief mensen hiervoor gepolst en met een groepje van zeven geïnteresseerden hebben we een programma en indeling gemaakt. Arianne, Arno, Caroline, Christel, Thea, Will en ik waren er twee-aan-twee gedurende 10 dagen.

Van de Dierentuin kregen we een ‘stand-car’ tot onze beschikking, die geplaatst was nabij de kwetterterp, bij een pleintje met ook horeca.

Als activiteit hadden we een speurtochtje voor ogen, een blinddoek-route, een voeldoos, en creativiteit met bosmateriaal. We waren vrij om stukken bos ervoor te gebruiken; ook buiten de paden dus!. Na een verkennend rondje hebben we de plannen gemaakt en  voor de uitvoering hebben we thuis een-en-ander verzameld en gemaakt.

Na een paar regenachtige dagen aan t begin van de voorjaarsvakantie, en waar we toch, met een paar diehards, aanwezig waren en zagen hoe de kinderen ondanks het slechte weer, enthousiast aan de speurtocht meededen, konden we ons gelukkig prijzen met een mooie tweede week en nog heel veel meer enthousiaste deelnemers.

Wel ruim duizend keer hebben we kinderen gevraagd en uitgelegd wat het woord ‘biodiversiteit’ betekent, hetgeen de oplossing was van de letterspeurtocht. Op top dagen waren we gewoon er ontzettend druk mee; Het was zo leuk om dat enthousiasme van  kinderen en ouders te zien. Verder hadden we onze stand vol gelegd met allerlei leesmateriaal van IVN, zoekkaarten, kijkers en natuurlijk materiaal om het gesprek gaande te houden.

Het is niet zeker of we er nieuwe jeugdleden door hebben gekregen, maar de naamsbekendheid hebben we zeker  uit kunnen dragen. Een mooie bijkomstigheid was dat we alle kinderen van de natuurclub een gratis toegangskaartje konden geven, te gebruiken tijdens de voorjaarsvakantie, en waar ze ook zeker gebruik van hebben gemaakt.

Terugkijkend kunnen we echt spreken van een zeer geslaagde activiteit.

IVN Jeugd

Ontdek meer over

Deel deze pagina