Amersfoort
Gezondheid
zondag13feb2022

Boompjes planten in het Voedselbos - IVNnatuurclub

Boompjes planten in het Voedselbos - IVNnatuurclub

Op uitnodiging van de werkgroep duurzaamheid van IVN, die zich oa bezighoud met een nieuw aan te leggen voedselbos, mag de IVNnatuurclub in januari komen helpen met het planten van jonge boompjes. Voor deze tussenactiviteit (los van de standaard activiteit van iedere maand) melden zich al snel een aantal kinderen en hun ouders aan. 

We verzamelen die zaterdag om 10.00u op de Achterhoekseweg in Hooglanderveen, of net over het bruggetje bij ‘over de Laak’. Het is droog en niet erg koud, voor de tijd van jaar. Maar, er is wel een stevig windje voorspeld, later op de dag.
Op het terrein is ook al een grote moestuin gerealiseerd en er zijn al verschillende tuiniers aanwezig, die daar oa ook boompjes gaan planten. De geur van koffie en koek komt uit een klein schuurtje, met partytentje, waarbij ook een aantal banken en stoelen staan opgesteld en we worden verwelkomt door Ruud Corduwener en Erik Verhallen, de initiatiefnemers van o.a. dit voedselbos. Eerst Erik en later geeft Ruud wat uitleg over de plek, over het logeerbos en de voorgenomen activiteiten. Naar de kinderen toe legt Ruud uit waarom we met meidoorns gaan beginnen en wat de kenmerken, de bloeitijd en de plant- methode van deze jonge boompjes is.

Een mooi vierkant gat, diep genoeg voor de wortel, met een afstand van 33,3cm uit elkaar én dicht langs het touwtje, is het advies en spoorslags gaan we aan t werk. Zo leuk, er zijn ook een paar vaders meegekomen en zelfs een opa en oma, die al snel samen met hun (klein)kinderen aan de slag gaan. Ruud vertelt nog dat we trots mogen zijn, de allereerste bomen, van dit bijzondere project, te mogen planten. We hebben nog veel voorstellingsvermogen nodig hier een mooi voedselbos in te zien en ik hoop dat we dat de komende 10 jaarwel kunnen ervaren .

Er wordt hard gewerkt op de soms soppige zwarte grond om met stevige spades diepe gaten te maken en de nog iele boompjes daarna in te graven.
Als we na ongeveer 1,5 uur, ruim 80 meidoorns hebben geplaatst, worden we uitgenodigd om warme choco te drinken bij t schuurtje. In een enorme pan staat de chocomel boven een houtvuurtje te dampen. Dankbaar warmen we onze handen aan de gevulde mokken en genieten van de speculaas en krenten- bolletjes die ook nog voor ons klaar staan. We nemen afscheid van Chiel, Sven en hun Opa en Oma, die hun aandeel ruimschoots geleverd hebben en plaatsen met de rest van t groepje nog zo’n 35 meidoorns, waarmee onze klus in een kleine 3 kwartier, wordt afgerond. De kinderen adopteren elk een zelf geplant boompje om er een volgende keer weer naar op zoek te
kunnen gaan.

Goed werk geleverd! We gaan weer richting schuurtje. Op het vuurtje staat nu een pan met heerlijke, door ‘soep- Tineke’ gemaakte linzen-groentesoep voor de liefhebber en voor diegene die ook nog in de middag met t planten van jonge boompjes doorgaat. Wat is het hier goed verzorgd!
Voor de kinderen zit t werk erop, de vaste planters gaan nog door, hopelijk hebben ze niet teveel last van de windstoten.
Bedankt Eric en Ruud voor het ontvangst en de uitleg en Tineke en de andere cateraars en werkers voor al het lekkers. Dit was leuk om te doen en beslist voor herhaling vatbaar!"