Amersfoort
Biodiversiteit
Op
zondag01sep201913:45

Wandeling door schitterende Schammer

Nieuwe Natuur

Van oudsher is de Schammer, gelegen naast de A28 en tussen Amersfoort en Leusden, een gebied dat vaak (deels) onder water liep. Geen wonder, want een groot deel van de vijftig tot zestig beekjes en beken van de Gelderse Vallei voeren hun water af via het Valleikanaal en de Eem. Vanuit de visie ‘Venster op de Vallei’ werd de Schammer daarom aangewezen en ingericht als waterbergingsgebied.

Daarnaast heeft Utrechts Landschap van de Schammer een prachtig natuurgebied gemaakt, waar veel ruimte is voor vogels en allerlei planten. Het is dan ook goed toeven in dit gebied.

Tijdens de wandeling door de Schammer vertellen gidsen van het Utrechts Landschap over de betekenis van dit nieuwe natuurgebied: water bergen, recreëren en natuur beleven.

We verzamelen vanaf 13.45 uur bij de parkeerplaats Mixed Hockey Club Leusden, De Schammersteeg 2, 3835 PT Stoutenburg (Leusden).

De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ca. twee uur. U hoeft zich niet aan te melden en deelname is gratis.  De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Honden kunnen niet mee.


Genoeg te beleven dus, u bent van harte welkom. Heeft u vragen, dan kunt u ons per e-mail bereiken op koetshuisstoutenburg@gmail.com.

Meer informatie over onze overige activiteiten vindt u op de website: utrechtslandschap.nl/infocentra/koetshuis-stoutenburg

 

Algemene informatie

De Schammer Amersfoort foto van Mary Brusse-Schiffer
zondag 1 september 2019 - 13:45 tot 16:30
Locatie: 
Mixed Hockey Club Leusden
De Schammersteeg 2, 3835 PT Stoutenburg (Leusden)
3835 PT Stoutenburg (Leusden)
Nederland
Extra Informatie: 

Over Utrechts Landschap
Ontstaan Utrechts Landschap
In elke provincie is een provinciaal Landschap actief met aankoop, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden. Van de twaalf provinciale Landschappen is Utrechts Landschap in 1927 als eerste opgericht. De initiatiefnemers zagen met grote bezorgdheid hoe vele particuliere bossen en landgoederen als bouwterrein werden verkocht of geveild voor hoge opbrengsten.
De stichting begon in 1927 met acht hectare door de aankoop van het Lockhorsterbos bij Leusden. In 1928 volgde de achttiende-eeuwse buitenplaats Over-Holland aan de Vecht en in 1933 kwamen, na moeizame onderhandelingen de Eykensteinse Bossen (het huidige Ridderoordse Bos) in bezit van de stichting. Geleidelijk groeide het aantal terreinen. Een topjaar was 1994, toen de gemeente Zeist 650 hectare bosgebied schonk. Tegenwoordig beheert Utrechts Landschap 5.800 hectare natuur.

Google Maps image