Amersfoort
Overig
Op
dinsdag02feb202120:00

Online natuurlezing: Virussen - de kracht van schijnbare eenvoud

Lezing van Puck van Kasteren (via livestream)

Voor de verandering staat niet COVID-19 centraal in deze lezing, maar virussen in het algemeen. Puck van Kasteren vertelt online het verhaal van allerlei soorten virussen: de biologie en de bestrijding, van vroeger en nu.

Virussen zijn ontzettend klein. In de basis bestaan ze slechts uit een stukje genetisch materiaal (DNA of RNA) omhuld door een jasje van eiwitten. Ondanks - of dankzij? - deze eenvoud zijn virussen overal. Er bestaan virussen van zoogdieren, vogels, vissen en insecten, maar ook van bacteriën, schimmels en zelfs planten. Virussen hebben altijd een gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen en het zijn meesters in het manipuleren van hun omgeving. Bijvoorbeeld door het buiten spel te zetten van de afweer die ons normaal gesproken beschermt tegen infecties. Sommige virussen, zoals de veroorzaker van een koortslip, zijn hierdoor in staat een leven lang in het lichaam aanwezig te blijven. Vaccinatie is één van de belangrijkste middelen om ziekte door virussen te voorkomen, met als grootste succesverhaal de eliminatie van het pokkenvirus. Hoe vermenigvuldigen en verspreiden virussen zich? Welke trucs gebruiken ze om hun gastheer te beïnvloeden? Hoe kunnen we ons beschermen tegen virussen? En zijn virussen eigenlijk altijd slecht?

Puck van Kasteren promoveerde eind 2014 op een moleculair virologisch onderzoek aan de Universiteit Leiden. Sinds 2016 werkt zij als viroloog aan het RIVM, waar zij onderzoek doet naar de afweer tegen luchtwegvirussen, in het bijzonder het RS virus. 

De lezing is opgebouwd uit 3 à 4 blokken van 10 à 15 minuten. Bij deze lezing, via Zoom, kom je zelf niet in beeld en kun je ook niet meepraten, maar tijdens de blokken kun je via de chatbox wel vragen stellen. Na elk blok beantwoordt Puck (in ongeveer 5 minuten) de vragen van de chat.

Datum: dinsdag 2 februari 2021
Tijd: 20:00-21:00 uur; login om 19:50 uur
Online te volgen: via de link https://zoom.us/j/97865767301
(een eigen ZOOM-account is niet nodig)

WNA-lezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Foto’s: HCoV-229E en MERS-CoV, twee Corona-soorten, bekeken door elektronenmicroscoop (bron: Centers for Disease Control and Prevention, CDC)

Algemene informatie

HCoV-229E, een andere Corona-soort, bekeken door elektronenmicroscoop (TEM).  Bron: Centers for Disease Control and Prevention, CDC
MERS-CoV, een Corona-soort, bekeken door elektronenmicroscoop (TEM).  Bron: Centers for Disease Control and Prevention, CDC
dinsdag 2 februari 2021 - 20:00
Locatie: 
https://zoom.us/j/97865767301
Nederland
Contactpersoon: