Amersfoort
Vogels
Op
dinsdag07jan202020:00

Natuurlezing: Zintuigen van vogels en opmerkelijk gedrag

Hoe komt het dat een roofvogel zoveel scherper ziet dan de mens terwijl deze vogel kleinere ogen heeft? Welke vogels vinden hun weg op geluid terwijl het pikkedonker is? Hoe proeft een merel of een bes rijp is of niet? Hoe vindt een albatros zijn weg terug naar zijn broedgebied op duizenden kilometers afstand midden op de oceaan? Waarom doet het heggenmus-vrouwtje aan veelmannerij? Hoe slaapt de gierzwaluw in de lucht? Heeft een vogel empathie?

Al dit soort vragen komt aan bod tijdens de lezing van Wim Smeets over gezichtsvermogen, gehoor, smaak, reuk en tast; de vijf zintuigen, maar dan bij vogels. Daarnaast heeft Smeets markante verhalen over opmerkelijk en aangepast gedrag van vogels: paringsrituelen, afwijkend vliegvermogen en emoties.

De lezing is op dinsdag 7 januari 2020 van 20-22 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren is niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Wim Smeets (76) is zijn hele leven al vogelaar en vogelfotograaf. Hij organiseert al 17 jaar vogeltellingen bij de plasjes van Vitens aan de Westdijk in Spakenburg. Ook beheert hij al zeventien jaar een oeverzwaluwwand in Bunschoten, waar plaats is voor ruim 1100 zwaluwnestjes.

 

Foto: Twee kerkuilen tonen genegenheid voor elkaar (Wim Smeets)

Algemene informatie

dinsdag 7 januari 2020 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image