Amersfoort
Duurzaamheid
Op
dinsdag06feb201820:00

Natuurlezing: Wilde apen - over de relatie tussen de mens en de natuur

Natuurlezing door Frank Berendse

In de grote natuurgebieden in Nederland gaat het redelijk goed. Er zijn soorten die langzaam verdwijnen en soorten die het erg goed doen. Maar op het boerenland voltrekt zich een drama. Niet alleen verdwijnen weidevogels en bloemen langs de sloot, maar ook veel wilde soorten die functies vervullen die voor het boerenbedrijf onmisbaar zijn, zoals bestuiving, biologische plaagbestrijding en handhaving van de bodemvruchtbaarheid.

Frank Berendse, tot voor kort hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan Wageningen Universiteit, schrijft in zijn boek ‘Wilde apen’ over de relatie tussen de mens (de wilde apen) en de natuur. Hij roept de politiek op het tij te keren, om een visie te ontwikkelen op de toekomst van het Nederlandse platteland, met ruimte voor schone landbouw, én voor recreatie en natuur. Waar de lucht schoon is en het water in de sloten helder. Waar veldleeuwerik en nachtegaal weer zingen.

Tijdens de maandelijkse natuurlezing licht Frank Berendse zijn boek toe en schetst een beeld van de toekomst van de natuurbescherming in Nederland.

Volgens hem is de enige manier om de problemen op te lossen een fundamentele koerswijziging. De consument moet gaan betalen voor de grote problemen die de huidige landbouw tot gevolg heeft. Dat kan alleen door de voedingsmiddelen die met veel bestrijdingsmiddelen of geïmporteerd veevoer worden geproduceerd, een stuk duurder te maken. Pas dan ontstaat een substantiële, want door de prijs gedreven, verschuiving in het koopgedrag van consumenten. Iedere stap die de boer dan zet op weg naar een schoner bedrijf levert hem een grotere afzet op, een beter inkomen, maar vooral een breder maatschappelijk respect.

De lezing begint om 20.00 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Algemene informatie

dinsdag 6 februari 2018 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Extra Informatie: 

Zaal open om 19:30 uur.

Contactpersoon: 
Google Maps image