Amersfoort
Duurzaamheid
Op
dinsdag06sep202220:00

Natuurlezing: Wat is het effect van teveel stikstof op de natuur?

Stikstofcrisis, stikstofmaatregelen, de kranten staan er vol mee. Kan stikstof kwaad terwijl het ook volop in de lucht zit die wij inademen? Ecoloog Arnold van den Burg bestudeert de effecten van overmatig stikstof in Nederlandse natuurgebieden op diverse soortgroepen. Hij haalde het nieuws met zijn uitspraak dat het niet “5 voor 12 is, maar al twee of drie uur”. Op de Veluwe trof hij in de nesten van koolmezen eitjes met te dunne schalen en kuikens met pootjes als rubber. De oorzaak? Gebrek aan kalk door bodemverzuring als gevolg van een teveel aan stikstof in de natuur.
In zijn lezing legt hij uit wat stikstof met de natuur doet en gaat hij ook in op onorthodoxe maatregelen voor herstel. Zo is hij betrokken bij het project waarbij grote delen van de Ginkel werden bekalkt met meer dan een miljoen kilo vermalen schelpen.

Stikstof belandt onder andere in de natuur door regen. Een probleem dat herinneringen oproept aan de zure regen van de vorige eeuw. Toen was de regen vooral zuur door zwavel uit de fabriekspijpen. De industrie kreeg zwavelfilters en daardoor leek de zure regen verleden tijd. Nu zijn stikstofoxiden en ammoniak uit mest van de intensieve veehouderij het probleem. In de grond heeft stikstof een verzurend en vermestend effect. Calcium spoelt uit en bijzondere planten die niet tegen ammoniak kunnen verdwijnen. 

Arnold van den Burg zegt dat het probleem nu actueel is doordat de verzuring uit eerdere jaren nooit is opgeruimd, de aanvoer van stikstof niet stopt, natuurgebieden op omvallen staan en er juridische uitspraken liggen die nu ingrijpen noodzakelijk maken. Het hoge gehalte stikstof zorgt niet alleen op de Veluwe voor problemen, het is een probleem in bijna alle provincies. 

In de lezing komt vooral het effect van stikstof op natuur aan de orde en hoe je dat buiten in de bossen en andere natuurterreinen kunt zien.

De lezing, voor het eerst dit jaar weer live, wordt georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

De lezing is ook online te volgen via https://us06web.zoom.us/j/89517924263. Vragen stellen kan echter alleen live in Het Groene Huis.

FOTO: Het stikstofspoor wordt gevolgd tot op het niveau van roofvogels, zoals deze sperwer (foto Arnold van den Burg)

Algemene informatie

dinsdag 6 september 2022 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Extra Informatie: 

De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Aanmelden NIET nodig, maar kom op tijd.
Ook online te volgen via https://us06web.zoom.us/j/89517924263. Vragen stellen kan echter alleen live in Het Groene Huis.

Contactpersoon: 
Google Maps image