Amersfoort
Vogels
Op
dinsdag03nov202020:00

Natuurlezing: Vogels tellen tijdens de trek - Het fenomeen trektellen

Lezing van Marc Dijksterhuis (via livestream)

Het is een koude herfstdag in oktober en nog vroeg. Langzaam begint het een beetje te schemeren. Hét moment waarop in het najaar dagelijks vele duizenden vogels zich klaarmaken om te vertrekken naar warmere oorden. De meeste vogels vertrekken rond zonsopkomst om uren door te vliegen naar de overwinteringsgebieden. Naast de vogels zijn er mensen die de jaarlijkse vogeltrek van dichtbij mee maken. Trektellers. Voor hun is er niets mooier dan vanaf zonsopkomst alle vogels te tellen die ze langs zien vliegen. Vanaf een duintop, langs de waterkant, vanuit de tuin, overal wordt de trek geteld. 

Trektellen is een fenomeen waar steeds meer belangstelling voor is. In de jaren 90 waren er in Nederland slechts enkele telposten, vandaag de dag zijn dit er honderden, dus het trektellen groeit snel. In deze lezing gaat Marc Dijksterhuis in op dit (mondiale) fenomeen. Basics over vogeltrek licht hij toe aan de hand van filmpjes en ander materiaal. Marc staat stil bij langjarige trends, ook die bij telpost Hazewater, onder de rook van Amersfoort, waar hij al jarenlang enthousiast teller is. En natuurlijk: welke bijzondere waarnemingen worden er gedaan? Onderzoek met gezenderde vogels heeft bijzondere, nieuwe inzichten gebracht: de vogeltrek verloopt lang niet altijd zoals verwacht. Dijksterhuis kijkt ook vooruit, naar de komende decennia. Hoe gaat de vogeltrek zich ontwikkelen? Welke soorten zullen we vaker gaan zien? En welke zullen helaas verdwijnen?  

Deze lezing is voor iedereen die interesse heeft in de jaarlijkse reis die vogels in het voorjaar en najaar ondernemen. Kennis van vogels is niet vereist.

Online te volgen via de link https://zoom.us/j/91575886239 op dinsdag 3 november om 20:00 uur. Een zoom-account is niet nodig, een password ook niet.

De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.
Meer informatie: WNA , Rien Jans / rienjans@xmsnet.nl

Algemene informatie

dinsdag 3 november 2020 - 20:00
Locatie: 
Online
Nederland
Contactpersoon: